Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas u tehnologiji

Zbog teške bolesti nije mogla govoriti, a onda joj se promijenio život: ''Ljudima kao što sam ja poručila bih da vole sebe i neka nikada ne odustanu od svojih snova''

Aktualno Galerija Provjereno: Maja Pleše - 3 Provjereno: Maja Pleše - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Đurđica Pleše Provjereno: Đurđica Pleše Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Maja Pleše - 1 Provjereno: Maja Pleše - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Komunikator - 2 Provjereno: Komunikator - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Maja Pleše - 2 Galerija 1/7 >>
Mentalno potpuno zdrava, a sve do 17. godine živjela je zaključana u svom tijelu. U tišini! Tek tada je dobila priliku reći što osjeća, misli. Jednostavne, ali velike riječi poput - mama, volim te. Tada je, naime, dobila komunikator.

Maja je u potpunosti mentalno zdrava, ali zbog teškog oblika cerebralne paralize nepokretna i bez mogućnosti govora. Sve ono što je tišti nije mogla izreći, no nakon 17 godina napokon može pretočiti u riječi.

Njezina majka nije odustajala od borbe da pronađe Majin glas i omogući joj jedno od osnovnih ljudskih prava - ono za komunikaciju. Uspjela je, i to uz pomoć tehnologije.

Uređaj koji u Hrvatskoj i dalje nije na listi HZZO-a, dok ga u Sloveniji imaju besplatno. Obitelji s osobama s teškoćama u razvoju, i težim i lakšim, u pravilu su prepuštene snalaziti se kako znaju i umiju. Sami.

Pročitajte i ovo Marin Piletić - 2 "epohalni korak" Od srpnja 9000 osoba s invaliditetom dobiva asistente, udruga i dalje najavljuje prosvjed

Srećom, njihovu potrebu prepoznali su inovatori. Da bi Maja dobila svoj glas pobrinuo se, Miroslav Vrankić. Riječki inovator koji godinama osluškuje potrebe osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Od samih početaka svoj rad usmjerio je za viši cilj - one kojima je to najpotrebnije.

Zahvaljujući komunikatoru Maja je uspješno završila srednju školu. Ali ljubav prema učenju i znanju tu nije stala - jer ona ima velike planove. "Velika mi je želja studirati teologiju i molim se Isusu i Mariji da mi se to i ostvari."

Pročitajte i ovo Provjereno: SOS mame - 1 PROVJERENO U SOS SELU Odgojila je 14 djece, a iako je mahom ne zovu mama, ona je upravo to: ''Baš ulaže svoje srce i dušu''

Oduševila nas je optimizmom i voljom za životom. Kod nje ne postoji ne mogu i neću.

"Ja volim sebe i sretna sam takva kakva jesam. Ljudima kao što sam ja bih poručila da vole sebe i neka nikada ne odustanu od svojih snova. Prije su ljudi mislili da ništa ne znam i ne razumijem. Sada je to drugačije. Puno mi znači što mogu reći mami - volim te jako", radosno je ispričala Maja reporterki Provjerenog Nikolini Cetinić.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene