Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaju

Prosvjednici u Vladi predali peticiju s više od 8000 potpisa, traže ostavku rektora Borasa: "Ne želimo Sveučilište u kojem se šuti"

Inicijativa za Filozofski organizirala je prosvjednu povorku zbog odluke rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić i smjene cijele uprave tog fakulteta.

Inicijativa za Filozofski sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta organizirala je prosvjednu povorku zbog odluke rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa o suspenziji njihove dekanice Vesne Vlahović-Štetić i smjene cijele uprave tog fakulteta.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak - 3 Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Dnevnik Nove TV o potezu Marija Banožića: "Njegov izbor bio bi nedopustiv iz barem dva razloga" Blaženka Divjak Nakon tri godine suđenja Divjak oslobođena optužbe za klevetu: "Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu"

Izabrani, ali ne i potvrđeni dekan Filozofskog fakulteta prof. Neven Jovanović kazao je da se u ovom trenutku studenti i zaposleni na fakultetu nemaju kome obratiti.

"Nemamo se kome obratiti, osim Vladi RH, jer je trenutno na Sveučilištu u Zagrebu na vlasti autokracija. Jedan čovjek, rektor Sveučilišta u Zagrebu, i njegovi pomoćnici određuju, predlažu sve odluke, tumače sve propise i nedozvoljavaju da se ikog drugog čuje. Ostala nam je samo ulica", dodao je.

Nakratko stali ispred Rektorata

Povorka se zaustavila kod Rektorata na Trgu Republike Hrvatske. "Onaj tko umire nije čovjek, ali je vrlo vrijedan. To je Sveučilište. Tu nema rasprave, argumentiranja, nema slobodnog mišljenja", kazao je Jovanović.

"Danas je to Filozofski, sutra bi mogao biti neki drugi fakultet. Što će onda učiniti senatori, hoće li i tada potvrditi donesenu odluku - mi to ne znamo. Želimo im reći da se mi s njima ne slažemo, ne želimo Sveučilište u kojem se šuti, u kojem mlađi moraju lizati pete starijima, u kojem se napreduje tako da slušate svojega mentora tako da nikad ništa ne dovedete zaista u pitanje", dodao je.

"Mi ćemo odavdje otići na sljedeće mjesto. Idemo dalje da Vladi ove Republike uručimo peticiju kojom se traži zaustavljanje gušenje demokracije na Sveučilištu u Zagrebu. Nažalost, u takvoj smo situaciju da to mogu samo Vlada i njezin premijer zaustaviti", naveo je Jovanović koji je izabran, no Senat ga je odbio potvrditi na sjednici koja se fizički nije održala.

Predali peticiju Vladi RH

"Ovo je bila jedna kratka šetnja, izraz borbe za naše Sveučilište. Borba neće završiti bez obzira na to kakav bude ishod današnje sjednice", kazao je Jovanović na Markovu trgu. Peticija s više od 8000 potpisa predana je u Vladu RH.

Na prosvjedu uz studente i zaposlene na fakultetu sudjeluju i Tomislav Tomašević i Katarina Peović, novoizabrani saborski zastupnici.

Tomislav Tomašević je rekao da je došao podržati studente i Fakultet jer je po njemu jasno da rektor Damir Boras već šest godina zlorabi autonomiju Sveučilišta da bi ukidao autonomiju sastavnica Sveučilišta. "Ono što je autonomija pervertiralo je u svoju suprotnost i zloupotrebljava se u neke partikularne interese", kazao je Tomašević.

Okupljanje je počelo u 11:45, a povorka je krenula s parkinga Filozofskog fakulteta u 11:55. Ruta povorke je sljedeća: parking Filozofskog - Lučićeva - Vukovarska - Savska - Rooseveltov trg - Trg Republike Hrvatske (ispred Rektorata) ‐ Frankopanska - Ilica - Mesnička - Strossmayerovo šetalište - Dverce - Ćirilometodska - Trg sv. Marka.

"Za slobodne institucije bez diktatora, bez Borasa", "Danas mi, sutra vi", Nema trona bez poltrona", "Vidi vraga, ide Šimpraga", "Za Sveučilište bez toga i žezla", samo su neki od natpisa na transparentima koje nose studenti.

Kako je istaknuto, dva su cilja današnje povorke - doći do Rektorata i tamo reći u kakvoj je situaciji Filozofski fakultet. Nakon toga, doći do Markova trga i Vladi uručiti peticiju kojom se traži ostavka restora Borasa. Zbog epidemiološke situacije organizatori su molili sve da ponesu maske i održavaju fizičku distancu.

Nezadovoljstvo pokrenuto odlukom rektora

Podsjetimo, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je početkom srpnja dekanicu Vlahović-Štetić zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, navedeno je u priopćenju Sveučilišta.

Studenti i profesori prosvjedovali su odmah dan nakon odluke rektora. Reagirala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja smatra da je za situaciju za Filozofskom fakultetu najviše odgovoran rektor Damir Boras.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene