Prosvjed pred Gradskom skupštinom (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed pred Gradskom skupštinom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Članovi Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika održali su prosvjedni performans ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine uoči tematske sjednice o gospodarenju otpadom.


Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika pozvali su gradske zastupnike/ice Zagreba da se na današnjoj tematskoj sjednici o otpadu usprotive planovima gradonačelnika Milana Bandića za uvoz smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb te da zahtijevaju rješenja za uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada, pravednu naplatu po količini i smanjenje odlaganja na odlagalište Jakuševac te brojna ilegalna odlagališta diljem grada.

Vezani članci Konferencija o neodrživosti postojećeg odlagališta otpada Kaštijun Nakon prosvjeda protiv Kaštijuna ogradili se od prozivanja IDS-a: "Ograđujemo se od spornih izjava, mi smo apolitična skupina" Performans aktivista Zelene akcije u Zagrebu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 Hrpom otpada pred Bandićevim vratima aktivisti poručuje: ''Zagreb je prijestolnica smeća''

"Tematska sjednica o gospodarenju otpadom ključno je mjesto na kojem bi izabrani predstavnici građana trebali raspravljati o rješavanju najvećeg okolišnog problema Zagreba. Međutim, način na koji je organizirana pokazuje nisku razinu svijesti gradske vlasti o težini problema nefunkcionalnim sustavom, što je nastavak njihove dugogodišnje politike ignoriranja problema", izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije. 

Iz udruga naglašavaju da bi na ovoj sjednici trebali biti doneseni zaključci i prijedlozi za novi Plan gospodarenja otpadom Zagreba. Gradska vlast je, međutim, pred zastupnike stavila samo zaključak da primaju na znanje informaciju o provedenim dosadašnjim aktivnostima.

Prosvjed pred Gradskom skupštinom (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed pred Gradskom skupštinom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Dokument u kojem se navode aktivnosti uglavnom je popis promašenih mjera kojima su se radile kozmetičke promjene kako bi se stvorio privid da se nešto "dela", a zapravo se sustav godinama zanemaruje zbog čega svake godine nastaju iste velike količine smeća koje se bacaju na odlagalište Jakuševac. Osim toga, u materijal je uvršten dogovor o štetnom uvozu smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb, odnosno izgradnji zajedničkog Centra za smeće (CGO)", upozoravaju prosvjednici, dodajući da je nekoliko dana prije sjednice među materijale za raspravu uvršten i prijedlog Odluke o prikupljanju komunalnog otpada uz koji nisu nikakve analize te ne donosi dovoljno potrebnih mjera za unaprjeđenje sustava odvajanja i naplate.

Dijelovi prijedloga propisuju odvajanje na kućnom pragu, ali neće donijeti dovoljno promjena s obzirom na to da se predlaže loša organizacija odvoza te nedostatan sustav kontrole, poručuju prosvjednici kojih se pred Skupštinom okupilo dvadesetak.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju