Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed metlama na Trgu Bana Jelačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sindikat najavio je danas da će u petak organizirati prosvjed pomoćnog zdravstvenog osoblja na Jelačićevu i Markovu trgu, kako bi ukazao na njihov loš položaj u zdravstvu.

'Novi sindikat tim prosvjedom želi podržati zahtjeve sindikata javnih službi za povećanjem plaća, ali istodobno želi ukazati na loš i diskriminirajući položaj nezdravstvenog osoblja u zdravstvenom sustavu', rekao je novinarima predsjednik sindikata Mario Iveković.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim

Prosvjednici će se u petak u 11 sati okupiti u središtu grada, gdje će 'naoružani' kutama i metlama počistiti Trg bana Jelačića kako bi ukazali na važnost poslova čišćenja, a nakon toga će krenuti prema Markovu trgu, najavio je Iveković.

Plaće pomoćnog osoblja u zdravstvu zaostaju 30 posto za plaćama u privredi, upozorava sindikat. Po riječima Ivekovića, to je dodatnih devet posto zaostajanja u odnosu na javne službe, koje za plaćama u privredi zaostaju za 21 posto.

Do toga je došlo jer je korigiran zaostatak zdravstvenog osoblja zbog uredbe iz 2001., no to se nije odnosilo na tehničko osoblje, administraciju i čistačice.

Grupacija radnika u zdravstvu, koja je osnovana u sklopu Novog sindikata, okuplja 1.200 članova.

Novi sindikat također pokreće inicijativu da manjinski sindikati u zdravstvu dobiju jednog člana u pregovaračkom odboru javnih službi, jer većinski sindikati u pregovorima s Vladom zanemaruju interese manjinskih sindikata.

'Ti sindikati ponašaju se kao da ne postojimo. Čak nas nisu pozvali da se pridružimo njihovu prosvjedu', rekao je Iveković.

Tri zdravstvena sindikata najavila su da će u petak održati polusatni prosvjed za vrijeme pauze u svim zdravstvenim ustanovama, kako bi poduprli štrajk sindikata obrazovanja i upozorili Vladu da treba ukloniti zaostajanje plaća zaposlenih u javnim službama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene