Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ukidanje dozvole tvrtke T7 VIS

Građani Duge Rese poručili Ministarstvu: Želimo disati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak predstavnika udruge Građanske inicijative Duge Rese (GIDRA) mirno je danas prosvjedovalo ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u Zagrebu.

Predstavnici udruge nezadovoljni su načinom rada tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi te zahtijevaju da joj se trajno ukine dozvola za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom, suspaljivanje otpada u energani bivše pamučne industrije.

Predstavnike udruge na razgovor u Ministarstvo još u tijeku prosvjeda primili su državna tajnica Nike Sudarević, državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski i državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blažević Perušić. Na sastanku je zaključeno da će se nastaviti kontinuirano djelovanje svih nadležnih službi te da udruga i Ministarstvo imaju zajednički cilj - osigurati građanima Duge Rese čist zrak i onemogućiti kršenje zakona.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Ružinski: Moramo zajednički raditi na rješavanju problema

Državni tajnik u Ministarstvu Nikola Ružinski izjavio je nakon sastanka kako su se složili da moraju zajednički raditi na rješavanju problema i dovođenja čistog zraka u Dugu Resu bez obzira radi li tvornica ili ne, odnosno ako radi mora se pridržavati svih propisa i ne smije doći do pogoršavanja kvalitete života.

Dodao je kako je u tijeku opsežna akcija inspekcije te da čekaju na rezultate ispitivanja kvalitete ispušnih plinova. U Hrvatskoj ne postoji laboratorij za analizu dioksina i furana pa se analiza morala obaviti u inozemstvu i rezultati se još uvijek čekaju. Ružinski je istaknuo kako će i prije isteka roka od šest mjeseci na koliko je tvrtki privremeno oduzeta dozvola za rad, imati rezultate.

Tvrtka T7 VIS u Dugoj Resi ima pogon pamučne industrije a imala je dozvolu Ministarstva da uz ostale energente koristi u određenom omjeru i otpadna ulja uz uvjet da ispuni sve zakonom propisane mjere. Inspekcija Ministarstva je utvrdila da tvrtka termički obrađuje otpadna ulja protivno dozvoli te ne provodi mjerenje ispušnih plinova, pa je 1. srpnja ove godine obavljeno pečaćenje ventila u pumpnoj stanici i time se onemogućilo korištenje otpadnih ulja za spaljivanje.

GIDRA: Napokon je ostvaren dijalog

Zbog kršenja Zakona inspekcija je podnijela prekršajnu i kaznenu prijavu, a Ministarstvo je tvrtki 29. srpnja ove godine na šest mjeseci privremeno oduzelo dozvolu, a bit će joj oduzeta i trajno ako se u tom roku tvrtka ne uskladi sa Zakonom.

Predsjednica udruge GIDRA Lada Vrana izjavila je nakon sastanka u Ministarstvu kako su zadovoljni činjenicom da je napokon ostvaren dijalog između nadležnog Ministarstva i njih, kao građana Duge Rese. Blaženka Petrak iz udruge GIDRA rekla je kako i dalje inzistiraju na trajnom ukidanju dozvole suspaljivanja otpada.

'Mi i dalje tražimo preispitivanje izdavanja te dozvole jer prije njezinog izdavanja nije provedena Studija utjecaja na okoliš, nije bilo javne rasprave, lokalna samouprava nije o tome ništa znala i spalionici nema mjesta u Prostornom planu Duge Rese', rekla je Petrak. Podsjetila je kako se građani Duge Rese žale na smrad po noći, miris paljevine, glavobolje, otežano disanje, iritaciju očiju. Rekla je kako ih zabrinjava zdravlje građana te bioodrživost rijeke Mrežnice i stanje okoliša. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene