Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnji dan prije 23 godine započeli su žestoki napadi na Vukovar.


Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je danas obilježen Dan vukovarskih branitelja, a ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazili su žaljenje zbog podjele među braniteljskim udrugama oko datuma koji bi trebao biti posvećen braniteljima Vukovara.

"Na današnji dan prije 23 godine započeli su žestoki napadi na Vukovar i tim povodom danas i obilježavamo Dan vukovarskih branitelja", izjavio je ministar Matić, izrazivši želju da vukovarski branitelji budu malo složniji.

Vezani članci Županijski sud u Zagrebu Pukovnik bivše JNA Vladimir Davidović oslobođen optužbi za granatiranje Varaždina Provokacija grafitima u Vukovaru Grafite Srbija i 4 slova S na ćirilici u Vukovaru šarala dvojica 15-godišnjaka, zaradili kaznenu prijavu

Dan vukovarskih branitelja je, naime, podijelio 20-tak vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, pri čemu se manji dio udruga opredijelio da se taj dan obilježava 24. kolovoza, dok je većina udruga za 10. ožujka, na datum kada se u Bogdanovcima 1991. postrojilo 2.500 pripadnika nenaoružanih odreda, što se smatra začetkom formiranja 204. vukovarske brigade.

"Podjele ne donose ništa dobro i žao mi je što se to događa, no tu su predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici županije, grada i Ministarstva pa kako se god dogovore, Ministarstvo će dati potporu", rekao je Matić, naglasivši da nikome nije u cilju da radi podjele te da će se odazvati pozivu na obilježavanje i bilo kojeg drugog datuma oko kojega se udruge dogovore.

Matić je ocijenio da je odnos države prema hrvatskim braniteljima generalno dobar no i da postoje određeni pojedinačni problemi te je ministarstvo tu da ih rješava i u kojem će branitelji dobiti svu moguću pomoć.

Konačno: Izabrano Gradsko vijeće Vukovara!

Osvrnuo se i na problem ćirilice u Vukovaru nakon odluke Ustavnoga suda, ocijenivši da je za rješavanje tog problema propuštena cijela godina te da je "učinjeno puno loših stvari prema Vukovaru, Vladi i ministarstvu".

"Kada bi dečki iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara bili fer i rekli što sam prije godinu dana govorio, potvrdili bi da sam se zalagao da s poštivanjem Ustavnog zakona možemo započeti postavljanjem nekoliko dvojezičnih ploča na državnim institucijama, a kasnije temeljem zakona postavljati ploče sukladno mogućnostima i potrebama, u razumnom roku", rekao je Matić.

Gradonačelnik Penava istaknuo je da je Vukovar ponosan na Dan vokovarskih branitelja, napose uzimajući u obzir njihov doprinos u stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

Govoreći o podjeli među udrugama, Penava je rekao kako ga podvojenost ne smeta, ukoliko dolazi tijekom demokratske rasprave i odlučivanja, ali da "nakon što većina nešto dogovori, treba stati iza toga, bez obzira slagali se ili ne".

"Volio bih da smo ovdje danas bili svi skupa, da svi nađu u sebi snagu kako bi opće interese stavili iznad osobnih stavova. Kakav nam je trenutak i u gradu i u državi, samo nas zajedništvo može izvući", rekao je Penava, koji je pojasnio da je prihvatio pokroviteljstvo nad današnjom manifestacijom kako 2014. ne bi ostala bez obilježavanja Dana vukovarskih branitelja te da će se iduće godine taj dan slaviti 10. ožujka, sukladno odluci većine udruga.

U ime organizatora, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Zdravko Komšić podsjetio je da su na današnji dan prije 23 godine "neprijateljska JNA i domaći četnici krenuli u otvorenu agresiju na Vukovar".

"To je dan kada su se branitelji samoorganizirali, pružili otpor, kada je Luka Andrijanić srušio prva dva neprijateljska zrakoplova, kada je pala prva granata na franjevački samostan u Vukovaru", rekao je Komšić te ocijenio da bi na današnji dan podjele trebale biti prevladane.

Unatoč tomu, najavio je da će koordinacija kojoj je na čelu, a u kojoj je šest udruga, i iduće godine Dan vukovarskih branitelja obilježiti na isti datum.

"Protivio sam se da bivši gradonačelnik Sabo određuje datum, a protivim se da to čini i današnji gradonačelnik Penava", rekao je Komšić, poručujući da "gradonačelnici dolaze i prolaze i niti jedan ne smije udrugama određivati kada će biti Dan vukovarskih branitelja".

U ime Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je na Memorijalnom groblju položio dožupan Željko Cirba.

U vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova misu za sve poginule i nestale predvodio je gvardijan Ivica Jagodić, a obilježavanje Dana vukovarskih branitelja nastavlja se poslijepodne druženjem na prostorima HNK "Radnički".

S današnjim danom prije 23 godine počela je tromjesečna agresija na Vukovar, kojega je branilo oko 2.000 naoružanih branitelja. U agresiji je, po podatcima Opće bolnice Vukovar, poginulo 1.624 branitelja i civila, a ranjeno oko 2.500. U srbijanske logore odvedeno je oko 5.000 Vukovaraca, a prognano je njih 22.000. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook