Nakon pet godina, ponovno je otkrivena jedna masovna grobnica iz vremena Domovinskog rata; osmero hrvatskih civila 1991. godine bačeno je i zakopano u jamu nedaleko od Petrinje u smjeru Hrvatske Kostajnice.


Da su u pitanju civili, jasno je već pri prvom pogledu na odjeću u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, a da zločin bude još strašniji, preko tijela žrtava nabacani su leševi životinja, krava, mačaka i pasa. Lokalitet je proteklih godina služio kao smetlište. Među žrtvama je zasigurno i jedna žena, pronađena je i jedna osobna karta, no o identitetima žrtava, upozorio je pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Vladine komisije za zatočene i nestale, prerano je govoriti.

Vezani članci Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak na vrhu od kojeg mnogi puno očekuju: "Mislim da nema važnijeg posla od ovog" Jednoglasno protiv centra za tražitelje azila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ministar nastoji promijeniti njihovu odluku: Petrinja jednoglasno protiv Centra za tražitelje azila

Njihova imena, zahvaljujući bazi od 10.000 uzoraka krvi koje su dali članovi obitelji nestalih znat će se za otprilike mjesec dana. Iskapanja na području Sisačko-moslavačke županije započela su prije deset dana, a osim osam žrtava iz masovne grobnice, ovih dana pronađena su i dva tijela na dva različita lokaliteta: jedno na lokalitetima Donje Jame i jedno na petrinjskom groblju.

Tim istražitelja pretpostavlja da će pokraj masovne grobnice pronaći još tijela, jer barataju preciznijim informacijama no 1997. kada se ovdje kopalo prvi put, ali bez rezultata.

'Ekshumacija i identifikacija žrtava su teška priča, jedna od najtežih u ovom poslu. U pitanju je 43 masovnih grobnica na ovom području, a posao koji stručni timovi predvođeni pukovnikom Grujićem obavljaju, je humanitarno pitanje. Iako je Hrvatska već prepoznata kao profesionalna u svom poslu, jer imaviše od 80 posto učinkovitosti identifikacije žrtava, mi se nećemo smiriti dok ne pronađemo i posljednju žrtvu. To smo dužni žrtvama i članovima njihovih obitelji, čiji su životi također na mnoge načine stali. Još tragamo za 1.768 osobe stradale u vremenu Domovinskog rata', rekao je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

U Hrvatskoj je do sada pronađeno 145 masovnih grobnica. (Agencija VLM)