Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Promjenom optužnice nastavljeno suđenje za ubojstvo obitelji Olujić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sudskom postupku, koji se na Županijskom sudu u Vukovaru vodi protiv Tomislava Madija (47) i još četvorice optuženika za ubojstvo četveročlane obitelji Olujić iz Cerne, državno odvjetništvo promijenilo je optužnicu te Davora Lazića i Zorana Poštića više ne optužuje za izravno sudjelovanje u ubojstvu, nego za premetačinu i krađu stvari te postavljanje eksplozivnih naprava u kuću nakon ubojstva Olujićevih.

Čitajući tijekom današnjeg nastavka glave rasprave promjene u optužnici, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika iz Vukovara Vlatko Miljković naveo je kako se optuženici i dalje terete za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Mario Jurić, Zoran Poštić, Davor Lazić i Mijo Starčević prvotno su optuženi da su, zajedno s osobom s nadimkom "Bosanac" koji je u međuvremenu do suđenja umro, 17. veljače 1992., po zapovjedi optuženog Madija, u to vrijeme zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije HOS-a smještene u Komletincima na vinkovačkom području kojoj su pripadali svi optuženici, počinili ubojstvo Radomira (38) i Anice Olujić (37) te njihove malodobne djece Milene (16) i Marka (13) u njihovu domu u Cerni kod Vinkovaca.

Po optužnici Mijo Starčević dovezao je 17. veljače, po Madijevu nalogu da "odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna", Marija Jurića, Zorana Poštića, Davora Lazića i "Bosanca" blizu obiteljske kuće Olujićevih te im pokazao koja je njihova kuća. Kad su ušli u kuću, dok ih je u automobilu čekao Starčević, optuženici su ubili članove obitelji Olujić te iz kuće uzeli lovačku pušku, pištolj te neutvrđenu količinu deviza i zlatnine, a zatim su u kuću postavili eksplozivne naprave kako bi ju srušili.

Zbog nestručno postavljena eksploziva nije nastala eksplozija te su se optuženici vratili u Komletince, a stvari i novac predali Madiju, navodi se u optužnici.

U dosadašnjem tijeku sudskog postupka optuženici su izjavili da su nevini. Po tvrdnjama optuženog Jurića Olujićeve su ubile njemu nepoznate osobe, među kojima je bio i HOS-ovac Stojan Vujnović, koji je u proljeće 1992. poginuo na posavskom ratištu.

Sudski postupak za ubojstvo obitelji Olujić vodi se od ožujka 2007., a u siječnju je apočeo iznova zbog promjena u sastavu Sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Ante Zeljka.

Sudski postupak bit će nastavljen 12. veljače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene