Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sudskom postupku, koji se na Županijskom sudu u Vukovaru vodi protiv Tomislava Madija (47) i još četvorice optuženika za ubojstvo četveročlane obitelji Olujić iz Cerne, državno odvjetništvo promijenilo je optužnicu te Davora Lazića i Zorana Poštića više ne optužuje za izravno sudjelovanje u ubojstvu, nego za premetačinu i krađu stvari te postavljanje eksplozivnih naprava u kuću nakon ubojstva Olujićevih.


Čitajući tijekom današnjeg nastavka glave rasprave promjene u optužnici, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika iz Vukovara Vlatko Miljković naveo je kako se optuženici i dalje terete za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog napada na trojicu mladića priveden vukovarski gradski vijećnik. Suverenisti: "Je li to bilo politički motivirano ispitivanje" Rade Šerbedžija Šerbedžija pisao Dežuloviću nakon kolumne o Vukovaru: "Više nikada te ni za kakav savjet neću pitati…"

Mario Jurić, Zoran Poštić, Davor Lazić i Mijo Starčević prvotno su optuženi da su, zajedno s osobom s nadimkom "Bosanac" koji je u međuvremenu do suđenja umro, 17. veljače 1992., po zapovjedi optuženog Madija, u to vrijeme zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije HOS-a smještene u Komletincima na vinkovačkom području kojoj su pripadali svi optuženici, počinili ubojstvo Radomira (38) i Anice Olujić (37) te njihove malodobne djece Milene (16) i Marka (13) u njihovu domu u Cerni kod Vinkovaca.

Po optužnici Mijo Starčević dovezao je 17. veljače, po Madijevu nalogu da "odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna", Marija Jurića, Zorana Poštića, Davora Lazića i "Bosanca" blizu obiteljske kuće Olujićevih te im pokazao koja je njihova kuća. Kad su ušli u kuću, dok ih je u automobilu čekao Starčević, optuženici su ubili članove obitelji Olujić te iz kuće uzeli lovačku pušku, pištolj te neutvrđenu količinu deviza i zlatnine, a zatim su u kuću postavili eksplozivne naprave kako bi ju srušili.

Zbog nestručno postavljena eksploziva nije nastala eksplozija te su se optuženici vratili u Komletince, a stvari i novac predali Madiju, navodi se u optužnici.

U dosadašnjem tijeku sudskog postupka optuženici su izjavili da su nevini. Po tvrdnjama optuženog Jurića Olujićeve su ubile njemu nepoznate osobe, među kojima je bio i HOS-ovac Stojan Vujnović, koji je u proljeće 1992. poginuo na posavskom ratištu.

Sudski postupak za ubojstvo obitelji Olujić vodi se od ožujka 2007., a u siječnju je apočeo iznova zbog promjena u sastavu Sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Ante Zeljka.

Sudski postupak bit će nastavljen 12. veljače.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju