Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Projektni menadžment u graditeljstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projektni menadžment, kao poslovna disciplina, okarakteriziran je od većine priznatih stručnjaka kao najtraženije i najzahtjevnije zanimanje 21. stoljeća.

Projektni menadžment, kao poslovna disciplina, okarakteriziran je od većine priznatih stručnjaka kao najtraženije i najzahtjevnije zanimanje 21. stoljeća. S obzirom na ubrzan tempo i povećanu dinamiku poslovnog okruženja modernog svijeta ne čudi potreba za osobom koja će sve sudionike u projektu koordinirati, usmjeravati, nadzirati i voditi.

Pročitajte i ovo Jasenka Vukšić, sindikalistica Veće božićnice i regresi Uskoro veće plaće za 120.000 zaposlenih u jednom sektoru: "Ići će nekakvih 8 do 18 posto" PR Wienerberger donosi Posjetite jedan od najvećih sajmova graditeljstva u regiji

Unatoč tome i unatoč činjenici kako je sve oko nas svojevrsni projekt, projektni menadžment je još uvijek nedovoljno istražena i nepravedno zanemarivana disciplina. Slična situacija vrijedi i za voditelje projekata u graditeljstvu.

Voditelji građevinskih projekata su osobe na čelu tima odgovornog za uspjeh projekta. Sudjeluju u stvaranju projekta već od najranije, pripremne faze, tj. od identifikacije problema i koncipiranja projekta. Od tog trenutka neprekidno vode projekte kroz sve faze do završetka. Oni su „generalni direktori u minijaturi“ koji imaju mandat djelovanja duž niza organizacijskih linija i sustava. Voditelj je ključna osoba upravljanja projektom, koji uz potporu svojih suradnika, tima i matične organizacije predlaže ili donosi sve važne odluke o projektu.

Samim time posao voditelja projekta je jako utjecajan, odgovoran, zahtjevan, naporan i stručan te stoga zahtjeva izrazito kvalitetnog pojedinca, čovjeka posebnih profila znanja, osobina i vještina. Kvalitetni voditelj projekta u građevinarstvu mora posjedovati tehničko – stručna znanja o građevinarstvu koja se stječu izobrazbom i praksom, specijalistička znanja iz teorije upravljanja projektom, skup temeljnih interdisciplinarnih znanja iz organizacije, prava i ekonomije kao i opća znanja o ljudskom ponašanju, sociologiji i psihologiji.

Tijekom razvoja karijere voditelji napreduju u hijerarhijskoj razini organizacije i od pretežito specijalističkih znanja sve se više orijentiraju na svestrana, opća znanja. Skup svih ovih znanja steječe se iskustvom temeljenim na kvalitetnom i sistematiziranom obrazovanju. U trenutnoj ponudi studija projektnog menadžmenta teško je razlučiti kvalitetu i garanciju stjecanja ovih znanja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene