Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branitelj generala Ivana Čermaka pred Haaškim sudom Čedo Prodanović izjavio je danas u emisiji "Total direkt" Media servisa da je s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem dogovorio da će biti svjedok obrane.


"Ja sam ga zamolio da svjedoči za obranu i on je pristao. Dakle, jednom će svjedočiti i za obranu", rekao je Prodanović objasnivši da je dogovor postignut još prije nekoliko mjeseci. Sat vremena nakon što je objavljena odluka da se Čermak iz Haaga vraća u Hrvatsku, odvjetnik Prodanović gostovao je u toj emisiji Media servisa, istaknuvši kako vjeruje da će se general iz haaškoga pritvora vratiti već sutra.

Vezani članci Slika nije dostupna ICTY: Počeo dokazni postupak Markačeve obrane Slika nije dostupna Mesić Čičku: 'Posvadio bi i četiri noge od stolice'

Odvjetnik Prodanović, ali i odvjetnik generala Mladena Markača Miroslav Šeparović nadaju se da će se pozitivno riješiti pitanje mogućeg sukoba interesa odvjetnika. 

Smatraju kako im u ovom slučaju ide u prilog skori početak suđenja (7. svibnja), pa vjeruju da se ICTY neće usuditi manje od tri mjeseca prije suđenja optuženicima uskratiti odvjetnike.

U emisiji je odvjetnik Šeparović ponovio da njegov klijent ima
problema sa zdravljem, ali da je psihički dobro, a Prodanović je samo rekao da je Čermaku zbog odluke o puštanju iz pritvora tlak normaliziran nakon što mu je zbog ostanka u pritvoru "skočio na 250".

Odvjetnici su u radijskoj emisiji također rekli da iz Vlade nisu
dobili nikakve nove dokumente, ali su suradnju s Vladom ocijenili dobrom.

Raspravno vijeće Haaškoga suda danas je donijelo odluku o ponovnom puštanju na slobodu do početka suđenja generala Ivana Čermaka. 

Čermak je prošloga četvrtka ostao u haaškom pritvoru, nakon što je raspravno vijeće odgodilo donošenje odluke o tome je li kršio uvjete privremene slobode.

Iako je Vijeće utvrdilo da je Čermak prekršio uvjete privremene slobode, uzelo je u obzir njegovu dosadašnju suradnju s ICTY-em i odlučilo pustiti ga na privremenu slobodu 16. veljače, ali pod pooštrenim uvjetima propisanima tom odlukom.