Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PET PRIVEDENIH

USKOK ISTRAŽUJE Na zagrebačkom pročistaču voda 'oprali' više od 40 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je pokrenuo istragu protiv šest osoba koje su povezane s projektom izgradnje zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Za tri osumnjičenika je zatražen istražni zatvor.

USKOK je pokrenuo istragu, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, protiv šestorice hrvatskih državljana (1953., 1976., 1951., 1965., 1973., 1979.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Slika nije dostupna Objavio USKOK Podignuta optužnica u aferi pročistač: Direktor ZOV-a tražio da mu besplatno adaptiraju stan jer ih je uveo u posao

Privedeno je pet osoba, a među njima su direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavić, vlasnik tvrtke Dija graditeljstvo Darko Turopoljac i Hannes Schweitzer. Pavić je uhićen danas, pri povratku iz inozemstva. Za Turopoljca i Schweitzera je određen jednomjesečni istražni zatvor, odnosno jamstvo od milijun kuna za Turopoljca i 400 tisuća kuna za Schweitzera.

USKOK je objavio da se osnovano sumnja da je I. okrivljenik, direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) koje su koncesionar Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, od početka 2005. do kraja 2009. godine, tražio od trećeokrivljenog, odgovorne osobe jednog trgovačkog društva, da mu, kao nagradu za odabir njegovog društva za podizvođača radova, tijekom trajanja poslovnog odnosa isplaćuje 5 posto od vrijednosti ugovorenog posla te da mu besplatno izvrši adaptaciju stana u Zagrebu, na što je ovaj pristao, a njegovo je društvo odabrano kao podizvođač radova. Sukladno dogovoru, trećeokrivljeni je u više navrata direktoru ZOV-a u gotovini predao najmanje 7,16 milijuna kuna te mu je besplatno adaptirao stan u Zagrebu.

Nakon toga je III. okr. kao nagradu II. okr. besplatno izveo radove na izgradnji njegove kuće u vrijednosti od najmanje 446.550. Na opisani je način društvu III. okrivljenika pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 7.687.096 kuna, društvo s kojim je ugovoreno izvođenje radova oštećeno je za 2.885.270 kuna, dok je Grad Zagreb, na koji je prefakturiran trošak navedenog društva po ulaznom računu društva III. okr., oštećen za 4.801.825 kune.

Fakturirani poslovi nikad izvršeni

Osim navedenog, III. okr. odgovorna osoba jednog društva je, od početka 2005. do kraja 2011. godine, u cilju ostvarenja protupravne imovinske koristi za sebe i osiguranja sredstava za isplatu novčane nagrade I. okr., kontinuirano vršio neosnovane isplate na teret društva u ukupnom iznosu od najmanje 18.204.014 kuna. U cilju prikrivanja navedenog i daljnjeg izvlačenja novca s računa društva, III. okr. je zatražio od IV. okr., koji je vodio jedno društvo te je bio u mogućnosti da na ime još dva društava osigura sačinjavanje dokumentacije, da za određenu novčanu nagradu sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana poslovna suradnja društva III. okr. s tim društvima, na što je IV. okr. pristao.

Potom je IV. okr., sukladno dogovoru s III. okr., u više navrata sačinjavao dokumentaciju s neistinitim podacima i predavao je društvu III. okr. koji je zatim, iako svjestan da fakturirani poslovi nisu izvršeni i da nema osnove za njihovo plaćanje, nalagao plaćanje ispostavljenih računa. Na temelju tako ispostavljenih računa neosnovano je isplaćeno ukupno najmanje 22.263.888 kuna (bez PDV-a), dok je nakon izvršenih uplata IV. okr. novac podizao u gotovini te je poduzimao radnje radi prikrivanja traga nezakonitog tijeka novca.

Potom je IV. okr., zadržavši za sebe dogovorenu nagradu od najmanje 1.547.205 kuna, novac predavao III. okr., koji je novac neposredno isplaćen s računa društva, kao i onaj čije izvlačenje je provedeno preko društva IV. okr., koristio za plaćanje nagrade I. okr. u iznosu od najmanje 7.156.000 kuna, dok je za preostali iznos od najmanje 31.764.698 kunu sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist a društvo je oštetio za najmanje 40.467.903 kunu.

Drugookrivljeni je, od lipnja do rujna 2007. godine, na traženje V. okr. i VI. okr., osnivača i odgovornih osoba dvaju društava, u okviru angažmana VII. okr. društava na građevinskim radovima na izgradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, omogućio plaćanje angažiranom društvu za radove koji nisu izvršeni u iznosu od 1.518.175 kuna, iako su okrivljenici bili svjesni da navedeni radovi nisu izvedeni te da ne postoji valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje. Na opisani način je VII. okr. društvu za navedeni iznos pribavljena nepripadna imovinska korist, dok je društvo u čije ime je II. okr. odobrio plaćanje oštećeno za taj iznos, a naknadnim prefakturiranjem nastala šteta je prenesena na Grad Zagreb. Nakon toga su V. okr. i VI. okr., isključivo u svrhu izvlačenja primljenih novčanih sredstava iz VII. okr. društva i zametanja traga nezakonitom tijeku novca, plasirali predmetna novčana sredstva na račun drugog društva na ime plaćanja računa tog društva kao podizvođača VII okr. društva, na koji način je prikazano da su predmetna sredstva zakoniti prihod drugog društva.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika, navodi se na USKOK-ovim stranicama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene