Problemi za mlade koji se žele zaposliti putem mjere stručnog osposobljavanja. Žale se da njihovi zahtjevi čekaju na Zavodu, jer kako im govore službenici na šalterima, ništa ne ide u proceduru dok se ne donese proračun.


Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poručuju da to nema veze s proračunom, već da su čekanja u ovo doba godine normalna.

Vezani članci Toni Milun Omiljeni profesor matematike savjetuje: Pet ključnih pravila za uvođenje reda u vlastite financije Slika nije dostupna Mladi strahuju za svojih 2.400 kuna - 'Bez te mjere je vrlo teško naći posao'

Diplomirala je u rujnu, na burzi čekala dva mjeseca, pa stekla uvjete za prijavu na stručno osposobljavanje. No, od početka prosinca Josipa čeka da njeni papiri krenu u proceduru. Kako su joj obrazložili u Zavodu, čekali su novu Vladu.

'Čekali su aplikaciju za obradu podataka za stručno osposobljavanje s kojom nisu mogli raditi, navodno prošle godine, nego su morali čekat da ministar potpiše, da aplikacija proradi. Barem su mi tako jutros rekli', rekla je Josipa iz Zagreba.

Ovako će Josipa pričekati još najmanje mjesec dana prije nego krene raditi. 'Trebam biti prijavljena tu u Zagrebu na burzi, plaćati iznajmljeni stan, koji stoji puno više nego dom, a novaca nemam, imam trenutno nula kuna primanja', rekla je Josipa.

I dok Josipa zbog politike čeka da počne raditi, u Zavodu za zapošljavanje uvjeravaju nas da su ovakve situacije uobičajene, te da nemaju veze s donošenjem proračuna.

'Svake godine dođe do toga zastoja, radi velike gužve, jer svi poslodavci čekaju kraj godine i onda planiraju u 12. mjesecu, pošalju zahtjeve', objasnio je Krunoslav Knežević iz HZZ-a Zagreb, te dodao kako izbori, fomiranje vlade i slično nemaju utjecaja na rad Zavoda za zapošljavanje.

Kako neslužbeno doznajemo, ipak ima. Zavodu je kroz privremeno financiranje, do donošenja proračuna, osigurano 55 milijuna i 350 tisuća kuna za aktivne politike zapošljavanje. No da bi se nekome odobrilo stručno osposobljavanje, mora se odobriti za cijelu godinu, a to se, ističe naš sugovornik, ne radi za vrijeme privremenog financiranja.

Prošle godine putem ove mjere zaposleno je 32.494 mladih. Na početku ove godine, neki još uvijek moraju pričekati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju