Vela Luka na Korčuli digla se na noge zbog najave kako bi im Hitnu pomoć mogli premjestiti u Blato! U Veloj Luci živi oko 4.500 stanovnika, a ljeti se s turistima taj broj popne i do 9.000.


I dok se Blaćani vesele povratku Hitne, u cijelu priču umiješala se politika. Dvije općine, naime, vode suprotne političke opcije. Ne damo Hitnu pomoć, poručuju Velalučani. Peticiju protiv premještanja Hitne u Blato udaljeno 8 kilometara potpisalo je zasada oko 2.000 stanovnika. Peticiju je pokrenula nezavisna udruga mladih. Proslijedit će je ministru zdravlja.

Vezani članci Oliver Dragojević (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Oliver dobiva muzej: Evo kako će mu još odati počast i koja će lokacija biti posvećena ovom velikanu Enis Bešlagić (Foto: Dnevnik.hr) Enis s tugom u glasu: ''Nije to samo žal za Oliverom, to je žal i za vremenima koja odoše i neće se više nikad vratiti''

'Ne vidimo zdrav razum da se premješta kad zadovoljava sve standarde', rekao je Deni Franulović iz Nezavisne udruge mladih. Smatraju kako Hitna iz Vela luke ne može u Blato, jer je ovdje najviše stanovnika, nautički turizam, lječilište Kalos.

No najbitnije je, smatra doktor Vedran Dodig koji dežura u Hitnoj službi, što Vela Luka ima svu dijagnostiku - a Blato nema.

'Pacijent koji dolazi u Blato i treba mu slikat pluća mora ga se vraćati ovdje, vozač ga čeka', rekao je dr. Dodig. U svemu ovome, hitna pomoć je postala političko pitanje dviju općina. 'Ja sam SDP, Blato je HDZ, ali ovo ne bi smjelo biti argument', rekao je Tonko Gugić, načelnik općine Vela Luka.

'Mi smo se osjećali tužno kada je Vlada Zorana Milanovića oduzela nama Hitnu', rekao je Tonči Padovan, predsjednik općinskog vijeća Blata.

Oni kojih se ovo najviše tiče, bili iz Blata ili Vela Luke, nadaju se kako će odluku donijeti struka - a ne politika.

Ministar je poručio kako će uskoro osobno otići na Korčulu i na licu se mjesta uvjeriti kakvo je stanje. Odluka će se naknadno donijeti, ali ministar je i sam priznao kako njemu sve ovo miriši na političku priču. Inače, Korčula broji oko 17.500 stanovnika, Vela luka ih ima najviše oko 4.500, a Blato oko tisuću manje. Udaljeno je tek 8 kilometara, ali treba vidjeti tko zadovoljava sve kriterije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr