Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogledajte reakciju

Prisega izašla iz tračnica: Milanović ovim potezom iznenadio prvog čovjeka Ustavnog suda

Zoran Milanović prisegnuo je za predsjednika Republike Hrvatske, a svečanu prisegu obilježio je i potez koji je iznenadio i samog predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

Zoran Milanović svečano je u utorak pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske te se obvezao na vjernost Ustavu.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao", prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Nakon što ju je izgovorio, Milanović je prisegu i potpisao, a zatim je održao inauguracijski govor

Prisegu je obilježio i nenadani potez koji je zbunio i samog Šeparovića. Kada je službeno najavljena svečana prisege, Šeparović je krenuo prema mikrofonu, no Milanović je počeo izgovarati tekst prisege prije nego što je Šeparović uspio išta izgovoriti.

Zoran Milanović i Miroslav Šeparović na predsjedničkoj inauguraciji Miroslav Šeparović Foto: DNEVNIK.hr

Šeparović je zastao, pogledao prema okupljenim uzvanicima pa se nasmiješio i napravio kretnju rukama kao da pokazuje da je to ipak drukčije trebalo izgledati. 

Šeparović: "Sve je u skladu s ustavnim zakonom"

Nakon svečanosti predsjednik Ustavnog suda objasnio je kako je taj čin zapravo trebao izgledati. Protokolom i dogovorom bilo je predviđeno da najprije Šeparović kaže da je Vlada raspisala izbore i da su izbori održani te kakav je njihov rezultat, a potom bi ga pozvao da potpiše prisegu.

"Međutim, on je sam izrekao tekst prisege, što je bilo i dogovoreno", rekao je, dodavši kako je bitno da je sve u skladu s ustavnim zakonom.

Šeparović nije htio ulaziti u to zašto Milanović nije odradio sve po protokolu, da li zbog treme ili nečeg drugog. Osim toga, ne misli da je bilo ikakvih propusta jer je Milanović sve odradio po zakonu i Ustavu.

"Ja od toga ne bih pravio problem, bitno je da je sve bilo u skladu s Ustavom i zakonom", zaključio je Miroslav Šeparović za N1.

Nije podigao desnu ruku

Predsjednik Ustavnog suda je na Pantovčaku komentirao i to što Milanović tijekom prisege nije podigao desnu ruku. Kaže da nije propisano kako se ruka u trenutku polaganja svečane prisege treba držati.

"Predsjednik je malo zbrzao jedan dio koji sam ja trebao reći ali ništa to ne mijenja na valjanosti prisege. Prisega je položena u skladu s Ustavom i zakonom jer je on točno rekao tekst koji je propisan zakonom, a to je najvažnije”, rekao je Šeparović.

Grbeša-Zanzerović: "Sasvim korektan potez"

Politologinja Marijana Grbeša-Zenzerović rekla je u specijalnoj emisiji Nove TV da je to što je Milanović sam čitao tekst prisege sasvim korektan potez.

''To je prije njega napravio samo Franjo Tuđman. Budući da ceremonija nije propisana do kraja, to je očito bila mogućnost i on je odlučio da će ju sam pročitati. To je, pretpostavljam, dio njegova karaktera – ja ću to sam. Korektna odluka'', pojasnila je politologinja.

Milanovićeva prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović ponavljala je tekst prisege za tadašnjom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, baš kao i Ivo Josipović pet godina prije nje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene