Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova runda

Dnevnik Nove TV doznaje: Priprema se novo izdanje narodnih obveznica, evo što građani mogu očekivati

Aktualno Galerija Novac - 1 Novac - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 2 Novac - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 3 Novac - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Fina Galerija 1/4 >>
Ministarstvo financija priprema novo izdanje narodnih obveznica, doznaje Dnevnik Nove TV.

Mnogi smatraju da su izborni programi poput vijenaca na sprovodima - nikome ne koriste, ali ih je pristojno donijeti. Ipak, ovo predizborno obećanje bi nekima moglo biti od koristi.

"Želimo nastaviti nuditi građanima ulaganja u državne vrijednosne papire, nakon izbora već negdje u svibnju spremni smo za novo izdanje državne obveznice otvorene građanima", najavio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, 28. ožujka.

Pročitajte i ovo Ukrajinski napad na ruski poligon Pogođen kamp Dramatični napad na ruske vojnike u Ukrajini: Američki taktički raketni sustavi pogodili poligon u Luhansku

Svibanj je, izbori su prošli, a iako nove Vlade još nemamo, nova narodna obveznica je u pripremi. Kako doznaje Dnevnik NoveTV na tržištu bi se mogla naći do kraja mjeseca. A interesa ne bi trebalo nedostajati.

Novinar Dnevnika Nove TV Marko Biočina objasnio je da su u proteklih godinu dana građani ulagali i u narodne obveznice i u narodne trezorske zapise, pa usprkos tome depoziti kućanstava u domaćim bankama su svejedno porasli. I to za milijardu eura.

Pročitajte i ovo Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti Postizborno vrijeme Vučemilović o potpori HDZ-u i šefu stranke: "Ja sam žeton? Pa on je to dogovarao"

Za taj novac uz oročenje na godinu dana u bankama građani dobivaju kamatu do 2 i pol posto. Kamata na obveznice bi trebala biti viša.

"Recimo da, ako bi se izdavale na četiri godine, sadašnja tržišna cijena je oko 3,2 posto, a možda bi država onda ponudila nešto više, vjerujem da bi završili na jedno 3,4 ili 3,5 posto", rekao je upravitelj investicijskog fonda Dario Bjelkanović.

Koliko točno i kad točno još je u fazi spekulacije. Ali 30. svibnja novac će dobiti svi koji su u veljači kupili tromjesečni narodni trezorac, pa je logično očekivati da im Vlada ponudi novo ulaganje za ta sredstva. Ali koja Vlada? Ako je tehnička - oporba tu vidi problem.

"Smatramo da to nije fer prema budućoj Vladi koja god da jest, jer je pitanje bi li strategija buduće Vlade bila dodatno zaduživanje i da li bi to zaduživanje bilo na domaćem ili međunarodnom tržištu", komentirao je Mostovac Zvonimir Troskot.

Građani su državi dosad posudili oko 3,3 milijarde eura i drže oko 6 posto ukupnog javnog duga. Do kraja svibnja taj bi udjel trebao porasti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene