Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirali konferenciju

Priprema se novi Zakon o usluzi osobne asistencije: "Mnogo toga nije regulirano"

Radi se na novom Zakonu o osobnoj asistenciji (Foto: DNEVNIK.hr)
Radi se na novom Zakonu o osobnoj asistenciji (Foto: DNEVNIK.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Radi se na novom Zakonu o osobnoj asistenciji (Foto: DNEVNIK.hr) Galerija 1/1 >>
Asistenti u 90 posto slučajeva rade 4 sata, odnosno pola radnog vremena, i često odlaze čim nađu posao s punim radnim vremenom.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske organizirala je konferenciju o osobnoj asistenciji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Trenutačno je oko 1600 asistenata i nijihovih korisnika. Tisuću ih se plaća iz europskog socijalnog fonda, ostatak iz proračuna.

U pripremi je novi Zakon o usluzi osobne asistencije jer mnogo toga nije riješeno, kao što je individualni pristup. Nekome treba sat vremena u tjednu, a nekome treba asistent 24 sata na dan. Asistenti u 90 posto slučajeva rade 4 sata, ili pola radnog vremena i često odlaze čim nađu posao s punim radnim vremenom.

"Sama ne mogu praktički ništa. Da ne živim s roditeljima meni bi trebao asistent od 0-24 sata", kaže Stella Franjić, djevojka s invaliditetom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene