Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasili 1388 osoba

HEROJI SREDOZEMLJA 'Čovjeku kad je ugrožen život spreman je na svašta. To je naš rizik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska zastava već je mjesec dana u luci u Kataniji. Satelitskim telefonima i elektroničkom poštom svakog im dana stižu detaljne upute o smjerovima plovidbe.

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice na Sredozemlju su od početka kolovoza, a posadu hrvatskog broda Andrija Mohorovičić koji sudjeluje u akcijama spašavanja izbjeglica na Mediteranu, u nedjelju je obišao premijer Zoran Milanović te se upoznao se s funkcioniranjem cijele akcije.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Albaniji U stravičnoj nesreći osam ljudi poginulo: Automobil jurio 200 km/sat i sletio u rijeku Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000"

Na Siciliji, koja je mnogim izbjeglicama prvi doticaj s Europom, hrvatska je posada do sada spasila 1.388 osoba. Ovo im je treći put da su usidreni u luci, inače su neprestano na otvorenom moru u samoj akciji spašavanja.

Mađarski zid otežava patnju migranata, koristi krijumčarima

Nažalost, dvije osobe su do sad preminule. Jedan muškarac i jedna mlađa ženska osoba od dijabetesa i nedostatka inzulina. I to je nešto na što hrvatska posada nije mogla utjecati jer je u tim slučajevima bilo riječ o brodici prepunoj imigranata koja je danima plutala bez hrane i vode tako i bez potrebnih lijekova, a kad je hrvatski brod stigao njima više nije bilo spas.

Hrvatska zastava već je mjesec dana u luci u Kataniji. Satelitskim telefonima i elektroničkom poštom svakog im dana stižu detaljne upute o smjerovima plovidbe.

'U dosadašnjem tijeku osam akcija preveli smo 1388 živih i nažalost 2 mrtva imigranta', rekao je Vlado Zoko, zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta u operaciji Triton.

Za svakog imigranta spremni su prsluci za spašavanje kako bi ih se sigurno ukrcalo na brod. Oni najkritičniji dolaze u brodsku ambulantu gdje je nedavno zaprimljena i jedna trudnica.

'Skoro se porodila. Ali kako smo bili blizu luci Talijani su nam savjetovali da izdrži do bolnice', kazao je Mirko Dajak, voditelj medicinskog tima.

Najtraumatičniji prizor bio im je spašavanje kolabirane djece.

'Možete zamisliti plovilo 15, 18 metara, a njih 350 do 400. Uvjeti su katastrofalni. Bez hrane su, bez vode. Dehidrirani', rekao je zapovjednik broda, poručnik Stjepan Giljević.

I tu prijeti najveća opasnost, pa im prvu vodu daju tek kad ih ukrcaju na hrvatski brod.

'Čovjek, kada mu je ugrožen život, onda je spreman na svašta. Tu su naši rizici. Moramo spriječiti bilo kakvu masovnu histeriju jer može se dogoditi prevrnuće plovila', napominje poručnik Giljević.

Zoran Milanović: Hrvatska je ponosna na svoje profesionalce koji spašavaju izbjeglice

Kako to sve izgleda uvjerio se i premijer. Upoznali su ga s cijelom procedurom operacije spašavanja.

'Ovo je za nas ozbiljan brod. Mi smo mala zemlja i kad gledamo tko je prisutan, prisutne su ili velike ili bogate zemlje i to je moja poruka ovim ljudima. Kapa dolje. Rade stvarno u teškim uvjetima', rekao je premijer Zoran Milanović.

Misija se nastavlja još dva mjeseca. S nadom da će biti što manje preminulih imigranata. Brod nastavlja svoju zadaću. Na njemu se nalazi 50-ak članova posade, nekoliko pripadnika MUP-a ali i jedan talijanski časnik za vezu koji pomaže u komunikaciji s talijanskim brodovima i pregovorima oko iskrcaja.

Inaće, brod Andrija Mohorovičić nije jedini hrvatski brod koji spasava imigrante. Prije nekoliko dana za Grčku je iz Splita otplovio i policijski brod Sveti Dujam.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene