Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primorsko-goranska Županijska skupština u četvrtak je jednoglasno ocijenila neprihvatljivim te je najoštrije osudila podizanje žičanih ograda uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara te zatražila njihovo uklanjanje.


Primorsko-goranska Županijska skupština u četvrtak je jednoglasno ocijenila neprihvatljivim te je najoštrije osudila podizanje žičanih ograda uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara te zatražila njihovo uklanjanje, a najavljeno je i da će skupštinski vijećnici u nedjelju održati mirni prosvjed na Graničnom prijelazu Rupa te tako poslati poruku slovenskim vlastima.

Vezani članci Dragan Šolak Osnivač United grupe o Sloveniji: ''To je država nevjerojatnih prilika. Ako se ne probudi, sav novac će otići konkurentnim zemljama'' Janez Janša Slovenija opet na čelu Vijeća EU-a: Janša pod posebnim povećalom?

"Ne postoji ni jedno opravdanje niti prihvatljivi argument da se žicom dijele ljudi i krajevi čvrstih povijesnih veza, poznati po skladnom suživotu, tradicionalnoj dobrosusjedskoj pograničnoj suradnji, prijateljstvu i partnerstvu u raznim projektima međugranične suradnje", ocijenili su vijećnici Županijske skupštine i na sjednici jednoglasno prihvatili Izvješće o poduzetim radnjama u vezi s podizanjem žičane ograde uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara.

Miro Cerar: Nedostatak solidarnosti europskih država vodi u raspad Unije

Županijska skupština, zaključeno je, inzistira na što bržem i trajnom uklanjanju žičanih ograda.

Župan Zlatko Komadina rekao je da žica na granici nije dobar uvod u turističku sezonu niti je dobra za susjedske odnose. Žica nikoga neće zaustaviti, to nije primjeren način ponašanja ni prema ljudima niti prema životinjama, dodao je.

Napomenuo je da je razgovarao s kolegama u Ilirskoj Bistrici te da je bio dosta negativno iznenađen, jer "baš i nisu za zajednički stav" te da "na neki način i podržavaju žicu".

Neki vijećnici su, tijekom rasprave o izvješću, imali primjedbe na dijelove priloženog pisma u kojem župan Komadina od Ministarstva vanjskih i europskih poslova traži da poduzme korake i upozori slovenske vlasti na neprihvatljivost podizanja žičanih ograda. No, do kraja rasprave svi su se ipak složili da je žičana ograda neprihvatljiva, potencijalno opasna i da ju je potrebno ukloniti, pa su zaključke jednoglasno prihvatili.

Čuli su se i prijedlozi o građanskom neposluhu, simboličnom prekidanju žice i sličnim akcijama. Komadina je na to rekao da građani očekuju jasna stajališta o tom pitanju, ali da "treba biti oprezan i ne dizati ljude".

Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić ocijenio je da Skupština želi poštovati i poštuje visoke vrijednosti ljudskih prava, a da je Europska unija s tom žicom "pokazala veliko licemjerje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook