Vukovar ovog vikenda obilježava Dan sjećanja stoga je prigodno se prisjetiti danih obećanja Vlade prije godinu dana. Tada su na sjednici u Vukovaru obećali novac umjesto simbolike. Što su od obećanja ispunili, provjerila je Anita Martinović.

Galerija Vukovar nakon godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Vukovar nakon godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Prije godinu dana na sjednici Vlade u Vukovaru, ista je obećavala mnogo.

Vezani članci Ivo Kovačić, posljednji zapovjednik obrane Borova Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja o zločinima nakon pada Vukovara: "Niti pravde niti istine o nestalima" Vukovar Bojan Glavašević: ''Kad me netko pita odakle sam, kažem da sam iz Vukovara. Ponosno''

"Ukupan iznos koji će danas biti alociran za Vukovar iznosi preko 60 milijuna kuna", izjavio je Andrej Plenković.

Tim je novcem započela obnova Vodotornja, izgrađena je nova vojarna, gradi se riječna lučica. Vukovar je danas veliko gradilište.

Buši se i kopa na sve strane. Novca ima, ali radovi, osobito na komunalnoj infrastrukturi, debelo kasne.

Vukovar nakon godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vukovar nakon godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Što je najveća tragedija, novci nisu problem. Novci su osigurani, ali naprosto tvrtke su toliko platežno slabe i s plaćanjem radnika sa ljudskim resursima koji su otišli da naprosto nisu u stanju izvesti radove zadanom dinamikom", Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Vukovarci, koji još nisu odselili, ne zamjećuju oko sebe nova pročelja, ceste i kanalizacijske cijevi. Govore da je ono što im treba novi pogoni, tvornice, zapošljavanje i veće plaće.

"U državi Danskoj nešto je trulo, a u našoj sve nezdravo", govori Mirjana Sabljak.

No s druge strane vukovarski poduzetnici tvrde da im nedostaje radne snage. Novinarka Nove TV, Anita Martinović razgovara je s Alenkom Šegrt, direktoricom tvornice koja proizvodi dijelove za brodove. U njenoj tvornici trenutno je zaposleno samo deset radnika i svi se trenutno nalaze na obuci u Nizozemskoj. Naglašava kako joj je potrebno još minimalno toliko, ali da ih ona jednostavno ne može pronaći.

Uz Vodotoranj, vojarnu, lučicu, komunalnu infrastrukturu, Vlada je Vukovarcima obećala i dva Zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, te Zakon o razvoju Vukovara. Niti jedan još nije donešen.

"Zakon o razvoju grada Vukovara prošao je nekakav iskaz odnosno procjenu učinaka propisa koji smo radili zajednički s Vladinim uredom za zakonodavstvo.Pripremljen je u cijelosti prijedlog zakona", govori Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja.

Taj bi zakon trebao privući ulagače. Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za tvrtku s deset i više zaposlenih Vukoavaraca samo je jedna od mogućih povlastica.

"Ako bi mogli ostvariti manje cijene, vjerojatno bi imali više posla i u tom slučaju bi mogli zaposliti više ljudi", govori Tihomir Kostić, vlasnik projektantskog ureda.

Bez zelenog svjetla Europske komisije nema povlastica za vukovarske gospodarstvenike.

I dok Hrvatska piše zakone, Vukovarci iseljavaju. Samo prošle godine iz Vukovara i Vukovarsko- srijemske županije iselilo je oko 2700 stanovnika. Vukovar danas ima manje stanovnika nego prije rata radnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju