Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč strahotama iz rata

Prijateljice Darija i Jelena odupiru se vukovarskoj svakodnevici: ''Krećemo s novom porukom''

Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pozitivna slika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Unatoč proživljenim strahotama rata u Vukovaru, prijateljice Darija i Jelena nakon 27 godina imaju pozitivan stav. Dok se rijeke mladih iseljavaju, njih dvije odupiru se vukovarskoj svakodnevici.

Darija Matković Živković i Jelena Zera Gavrić prijateljice su godinama, a povezale su se i poslovno. Darija je umjetnica, a Jelena poduzetnica. Zajedno izrađuju majice, a glavni simbol je vukovarska žena.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

''Žene su u Vukovaru bile i ratnice, i majke, i supruge u iščekivanju, u boli, u tuzi su puno toga propatile. Nekako nam je došlo na ideju da baš iz Vukovara krenemo s jednom savršenom pričom gdje ćemo staviti pozitivne, šarene, prekrasne žene koje će odisati novim svijetom, novom budućnošću, novom porukom iz Vukovara'', kaže Jelena.

''Čak planiram da broš bude na primjergolubica, vodotoranj. Ali da bude priča iz Vukovara, pozitivna. Malo drugačija'', dodaje Darija.

A poruku djevojke šalju i činjenicom da bi sve proizvode trebali izrađivati isključivo vukovarski obrtnici. I jedna i druga su vukovarska djeca. Jelenin otac je među 200 žrtava masovne grobnice na Ovčari.

''Mi smo ga tražili, nadali se, iščekivali u razmjenama. Nekako smo očekivali da će se vratiti. Međutim, istu večer su ga ubili'', prisjeća se Jelena.

A Darijin otac bio je ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca. Njezin otac je umjetnik, a inspiracija mu je nerijetko Domovinski rat. Vukovar će u subotu postati bogatiji za još jedan spomenik - koji upravo on potpisuje. Spomenik je izrađivao četiri godine.

''To me održava, sve bolesti, sve probleme koje čovjek nosi sa sobom. Jako je bitno raditi, raditi'', rekao je Ivan Matković.

''Koliko god da je teško idemo naprijed. Ne damo se slomiti'', rekla je Jelena.

''To je jako dobro. Trebaju mladi ljudi ostajati ovdje i da grad živi. Baš ima malo mladih ljudi, svi su otišli za nekim kao boljim životom. Ali neće biti bolje ako odu svi. Mi moramo ostati da bi popravili ovu sliku'', smatra Jelena.

A Darija i Jelena nadaju se da će i ostali mladi Vukovarci njihovim stopama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene