Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija na terenu

Evakuacija ljudi u centru Rijeke, zaustavljen sav promet: Uklanja se velika opasnost iz riječke luke

Uoči složene akcije izmještanja i neutralizacije mine, koja je na morskom dnu u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata, danas će u zoni neposredne potencijalne opasnosti, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života, biti evakuirani stanari, a promet obustavljen.

Evakuacija bi trebala biti završena do 22 sata, dokad će biti obustavljen i promet.

Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježeni sirenama početka odnosno prestanka opasnosti.

"Građani trebaju postupati po uputama"

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

U riječkoj je luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska, pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju riječki Stožer Civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na 'crvenu zonu' neposredne potencijalne opasnosti iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara i 'žutu zonu'.

U 'crvenoj zoni' su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve zbog mine FOTO Rijeka za vikend pod opsadnim stanjem: Pogledajte detaljan plan i sve potrebne informacije o evakuaciji

Pročitajte i ovo Bomba u Rijeci: Ilustracija - 5 Otkrivena još jedna bomba Eksplozija bi imala nesagledive posljedice: Reporter Dnevnika Nove TV donosi detalje uklanjanja velike opasnosti iz riječke luke

Iz te zone će biti provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

U 'crvenoj zoni', ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Za 'žutu zonu' izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se seli na autobusni terminal na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, a u nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za izmještanje mine, no, ako dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta, akcija će biti odgođena.

Područje oko bombe pronađene u petak posve je osigurano

U Rijeci je u petak, na gradilištu u riječkom naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata, a načelnik Mance je rekao da će se sljedećih dana raditi procjena kako ju ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano.

Odmah po dojavi o pronađenom predmetu za kojeg se posumnjalo da je eksplozivno sredstvo, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu. Oni su potvrdili da je riječ o zaostaloj avionskoj bombi, naveli su u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Radovi na gradilištu su zaustavljeni, policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska, a javnost će pravodobno obavijestiti o daljnjim postupcima, radi izmještanja i uništenja te bombe, dodali su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene