Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobodila ga druga kriminalna skupina?

Ilegalno prebačen u Hrvatsku: Jelavić dao iskaz policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svega 24 sata otmica i sloboda za Antu Jelavića - bivšeg člana predsjedništva BiH koji je zadnjih nekoliko godina mirno i povučeno živio u Zagrebu.

Jelavića su nepoznate osobe otele u Zagrebu jučer popodne te tražile milijunsku otkupninu. U BiH je nepravomoćno osuđen na devet i pol godina zatvora zbog navodnih zloporaba novca Hercegovačke banke.Taj je postupak vraćen na početak, a sam Jelavić bijegom u Hrvatsku čije ima državljanstvo izbjegao je zatvor u BiH. Potvrđeno je da je na slobodi i na putu za Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko se nije skrio... Regija postaje pretijesna za kriminalce Slika nije dostupna Oslobođen optužbi Presuda: Nikica Jelavić ni treći put nije kriv

 

>> Otmičari zaprijetili ubojstvom Ante Jelavića ako do večeras ne dobiju novac?

Telefonom se javio obitelji. Otmičari su locirani u BiH, no nije ih locilara policja, već kako se doznaje, druga kriminalna skupina. Prema zakonu hijerarhije, otmičarima je zapovjeđeno da ga odmah puste. Jelavić je ilegalno prebačen u Hrvatsku.

Policija ne želi komentirati medijske navode o Jelavićevom puštanju

Ravnatelj policije Vladimir Faber nije želio potvrditi ni odbaciti medijske napise po kojima su otmičari danas poslijepodne pustili na slobodu bivšega hrvatskog člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića.

Na pitanje što je novo u slučaju Ante Jelavića, čije je nestanak policiji prijavljen jučer, Faber je rekao 'apsolutno ništa', dodavši kako ne želi komentirati špekulacije. Napomenuo je da kriminalistička obrada traje, a kad bude dovršena, javnost će biti obaviještena.

Tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak rekao je da u slučaju Jelavić nema nikakvih novih informacija i da na snazi ostaje ranije priopćenje načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca u kojem je potvrđeno da je policija jučer u poslijepodnevnim satima zaprimila obavijest o nestanku Jelavića.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je da se provede intenzivne mjere kriminalističke obrade, a policija će javnost o svojim spoznajama izvijestiti kad za to dođe vrijeme.

Jelavić već prije izrazio strah od moguće otmice

Prije nekoliko godina Ante Jelavić bio je najmoćniji hrvatski političar u BIH. Hrvatski član predsjedništva i predsjednik tada jedinstvenog HDZ-a. Stvari su za njega krenule loše nakon proglašenja Hrvatske samouprave.

Bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, 2001. smjenjuje ga s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva zbog političke pobune Hrvata iz BiH. Hrvati su tvrdili da su žrtve izbornog inženjeringa i zbog toga su napustili sve institucije vlasti. Jelavić i njegovi bliski suradnici bili su optuženi za ugrožavanje ustavnog poretka, no svi su oslobođeni.

Uslijedio je potom slučaj Hercegovačka banka. Međunarodno sudsko vijeće i tužitelj John McNair optužili su ga za pronevjeru novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Državni sud BiH nepravomoćno ga osuđuje na devet i pol godina zatvora. Jelavić ne dolazi na izricanje presude. Koristi dvojno državljanstvo i bježi u Hrvatsku. Neko vrijeme bio je u Splitu, kasnije se preselio u Zagreb.

Nakon žalbe Jelavićevih odvjetnika, žalbeno vijeće sastavljeno od domaćih sudaca ukinulo je presudu, te sve vratilo na ponovno suđenje. Jelavić je cijelo vrijeme tvrdio da se protiv njega vodi montirani politički proces kojem je cilj uništiti najjaču hrvatsku banku u BIH. U Zagrebu se potpuno povukao iz javnog života, i komunicirao tek s nekoliko ljudi. Bliskim prijateljima navodno se požalio da se boji otmice i prebacivanja u Sarajevo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene