Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija potvrdila otmicu

Otmičari zaprijetili ubojstvom Ante Jelavića ako do večeras ne dobiju novac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljstvo hrvatske policije potvrdilo je da je jučer poslijepodne zaprimila obavijest o nestanku Ante Jelavića i da zajedno s policijom Federacije Bosne i Hercegovine istražuje okolnosti nestanka.

'Imajući u vidu izuzetan interes medija, potvrđujemo da je policija zaprimila obavijest o nestanku gospodina Ante Jelavića dana 8. travnja 2009. u poslijepodnevnim satima', stoji u kratkom priopćenju načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca. U Ravnateljstvu policije kažu da intenzivno komuniciraju s policijom Federacije BiH s ciljem utvrđivanja svih okolnosti u vezi s nestankom Ante Jelavića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je bila noćna mora' Noć nakon rušenja bagerista: Preživjela sam je gutanjem tableta Slika nije dostupna Istraga protiv Dakića i Vuletića Miljuš i Galinec svjedočili na Županijskom sudu u vezi napada

Otmičari zaprijetili da će Jelavića likvidirati?

Prema neslužbenim informacijama Jelavićeva je supruga sinoć zaprimila poziv od otmičara koji su joj omogućili da kontaktira sa suprugom. Ante joj je navodno rekao da ga tuku, maltretiraju te da su ga odvezli u BiH. Otmičari su navodno zatražili otkupiniu, a rok za isplatu je večeras u 20 sati. Prema isitm neslužbenim izvorima otmičari su zaprijetili da će Jelavića ubiti ukoliko do dogovorenog roka ne dobiju novac.

'Mnogobrojna medijska nagađanja o motivima i načinu nestanka za sada ne možemo komentirati', kaže se u priopćenju. Hrvatski i bosanskohercegovački mediji danas su objavili da je Jelavić otet, najvjerojatnije u Zagrebu, te da otmičari traže milijun eura otkupnine. To je potvrdio i izvor blizak policiji koji nije želio biti imenovan.

>> Otmičari za Jelavića tražili otkupninu od milijun eura?

Jelavić nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje ga štiti Ustav koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama. U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje.

Protiv njega je vođen i sudski postupak u tzv. slučaju ''Hrvatska samouprava', u kojemu su bili optuženi i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Presudom su svi oslobođeni svih optužbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene