Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno

Preživio vlastiti pobačaj?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Životni put Imre Teglasyja odredila je odluka njegove majke sredinom 50-ih. Saznavši da je trudna, i to sa trećim djetetom nedugo nakon 2. svjetskog rata, odlučila je pobaciti. I to sama.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 22:10!  Učinila je sve što je mogla, koristeći tableta kinina, skačući sa stola – no nije uspjela. Rodio se Imre i sa svojih 11 godina slučajno načuo strašnu obiteljsku tajnu koja se dotad skrivala. Od mladih dana pa sve do danas, Imre u Mađarskoj vodi udrugu čiji je cilj zaštita majki i djece!

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Slične Udruge postoje i u Hrvatskoj. U jednoj takvoj upoznali smo ženu koju su nagovarali na pobačaj, ali i jednu koja se na taj postupak odlučila nakon silovanja.

>> Otkrio Provjerenom: 'Sve je namješteno da bi ljudima oduzimali kuće'

Podatak koji iznenađuje svakako jest da pobačaje ne rade tinejdžerice, već žene u tridesetima. Tako tvrde istraživanja kojima raspolažu ne samo medicinski stručnjaci već i nevladine udruge. Mnogima šokantno ali pobačaji su učestaliji kod žena koje već imaju obitelj i djecu.

Njihov broj se u Hrvatskoj višestruko smanjio u posljednjih 20 godina. Od gotovo tridesetak tisuća na godinu, početkom 90-ih, do otprilike četiri tisuće posljednjih godina. Koji su uzroci tome? Ne samo edukacija, tvrde u udrugama, već i činjenica da se pobačaj plaća, da se žena koja se odluči na taj korak stigmatizira, a i da mnoge bolnice odbijaju učiniti taj zahvat.

Činjenica jest također da je socioekonomski aspekt cijele priče presudan. Žene se na taj postupak odlučuju zbog toga što ih više od polovice na radnom mjestu ima problema kada kažu da su trudne.

Na godinu se u svijetu obavi oko 45 milijuna pobačaja. I bez obzira na to što je legalna u većini zemalja Zapada, kontroverze oko ovog prava žena ne prestaju. Je li to uistinu pravo žene? Što s pravima nerođenih? Rasprave između onih koji brane pravo na izbor i onih koji se protiv pobačaju – vjerojatno nikada neće prestati!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene