Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Završio je prvi dan suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. Tužitelj Alan Tieger u uvodnoj riječi na suđenju hrvatskim generalima nije osporio pravo hrvatske na oslobođenje okupiranog teritorija, ali, izjavio je, operacija je imala još jedan cilj - protjerivanje srpskog stanovništva.


Tieger je oštro je napao tadašnje hrvatsko vodstvo, posebno predsjednika Franju Tuđmana. Tiger je izlaganje i započeo uglavnom citirajući pokojnog hrvatskog predsjednika. 

Vezani članci Slika nije dostupna Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

Srpsko stanovništvo na bijeg je prisiljeno, tvrdi tužiteljstvo, prekomjernim granatiranjem posebno ističući gađanje civilnih ciljeva.

>> Počelo suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču 

- Te su napade proveli generali Gotovina i Markač te njima potčinjene postrojbe. Srbi su bili zastrašeni i prethodnim operacijama Hrvatske vojske koje su izazvale čak i međunarodnu zabrinutost zbog odnosa prema civilima. Kako bi se stanovništvo potaklo na bijeg emitirane su lažne poruke i korišteni lažni leci, tvrdi tužiteljstvo. 

Nakon što su Srbi napustili područje Krajine, hrvatsko vodstvo trudilo se da im onemogući povratak raznim ograničenjima kao što je rok od 30 dana za zahtjev za povratak napuštene imovine, rekao je dalje Tieger.

Navode iz uvodne riječi, tužiteljstvo će potkrijepiti izvođenjem 134 svjedoka za što su dobili 209 i pol radnih sati. Sudac Orie na početku je najavio dug proces.