Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je suđenje hrvatskim generalima Markaču, Čermaku i Gotovini, a jučerašnja udarna vijest iz Haaga bila je da su iz Zagreba u Haag nekoliko dana prije suđenja stigli novi dokumenti, koji bi mogli inkriminirati generala Mladena Markača.

Haško suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini (52), Ivanu Čermaku (58) i Mladenu Markaču (52), optuženima za zločine počinjene tijekom Oluje, počelo je u utorak ujutro, šest i pol godina nakon podizanja prve optužnice u predmetu, uvodnim riječima tužiteljstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

- Ovo suđenje proizlazi iz prisilne eliminacije krajiških Srba ih Hrvatske, uništenja njihove zajednice u kolovozu 1995. kao i uloga i odgovornosti trojice generala u Hrvatskoj vojsci u tom procesu, kazao je na početku uvodnih riječi tužitelj Alan Tieger.
Nakon uvodnih riječi tužitelji će izvesti svoje prve svjedoke čiji identitet još nije poznat.

Suđenje vodi tročlano sudsko vijeće kojem predsjeda stalni sudac Haškog suda Nizozemac Alphons Orie, a uz njega su i zimbabveanska sutkinja Elizabeth Gwaunza te latvijski sudac Uldis Kinis.

Trojica generala optuženi su za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u vrijeme Oluje. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.

Generala Gotovinu zastupaju američki odvjetnici Luka Mišetić, Greg Kehoe i Payam Akhavan, generala Čermaka Britanci Stephen Kay i Andrew Cayley a generala Markača zagrebački odvjetnik Goran Mikuličić i Amerikanac Tomislav Kuzmanović.

Prema najavama tužiteljstvo će svoju tezu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata dokazivati tzv. predsjedničkim transkriptima uključivši onim s brijunskog sastanka održanog 31. srpnja 1995. Odgovornost trojice generala dokazivat će dokumentacijom iz hrvatskih vojnih i policijskih izvora, dokumentacijom i iskazima bivših zapovjednika UN-a i promatračke misije EZ-a, iskazima neposrednih svjedoka i svjedočenjima i izvješćima nevladinih udruga za zaštitu ljudskih prava.

Gotovina je uhićen 7. prosinca 2005. na Kanarima i odmah prebačen u haški pritvor u Scheveningenu gdje je dočekao početak suđenja. Generali Čermak i Markač dobrovoljno su se predali 2004. a iste godine pušteni su da čekaju početak suđenja na slobodi. Čermak je kratkotrajno zadržan u pritvoru prije godinu dana zbog kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi kao i Markač koji je vraćen u Haag koncem prošle godine također zbog kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi.

Inače, jučerašnja udarna vijest iz Haaga bila je da su iz MUP-a sigli novi dokumenti, koji bi posebice mogli dodatno inkriminirati genarala Markača. 

Naime, haško tužiteljstvo godinama je tražilo dio dokumentacije od MORH-a i MUP-a. Posebice topničke dnevnike koji bi trebali dati odgovor na famoznu tezu o prekomjernom granatiranju Knina. 

Potpredjsednica Vlade kaže da je s glavnim tužiteljom o tome razgovarala kad je posjetila generale u Haagu, ali i prigodom njegovog prošlotjednog posjeta Zagrebu. Savjet za suradnju održao je i dvije posebne sjednice na kojima se rasparvaljalo o spornim doklumentima. Na kraju su pronađeni.

- Koliko ja imam informacije nešto od toga je poslano. Što točno, ne znam jer nemam cjelokupni popis, ali izvješća o tome su poslana tužiteljstvu, rekla je potpredsjednica Vlade jadranka Kosor. 

Slanje dokumenata samo tri dana prije početka suđenja otvara pitanje podmeće li netko hrvatskim generalima. Kako je u tjedan dana pronađeno ono što se godinama bezuspješno pokušavalo naći. Ministrica kaže da je ovo propust tužiteljstva koje nije dostavilo materijale obrani iako su to dužni učiniti.

- Što se tiče obrane suradnja je bila na visokoj razini i sve što su obrane zatražile uvijek su dobile naravno one dokumente s kojima je Vlada raspolagala, kaže Kosor. 

U Haag su otišla i izvješća MUP-a o sigurnosnom stanju na bojišnici neposredno nakon Oluje. Tužiteljstvo se nada da bi u tim izvješćima moglo pronaći nove elemente za optužnice protiv generala posebice Mladena Markača, u to vrijeme zapovjednika specijalne policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene