Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preporod: 'Neka Primorac podnese ostavku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski školski sindikat Preporod pozvao je ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primoraca da podnese ostavku ako u proračunu za iduću godinu ne može osigurati bolji materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

'Ako se Primorac našao pred zidom Ministarstva financija, onda ga treba probiti ili odustati od svojeg mandata', rekao je predsjednik sindikata Željko Stipić na konfereciji za novinare o današnjem početku štrajka u obrazovanju.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Slika nije dostupna Složni da ministar ne radi svoj posao Sindikati javnih službi traže Šukerovu ostavku

Kako je dodao, kad je Primorac preuzeo resor obrazovanja, plaće su bile za 97 kuna više od prosječne plaće u državi, a danas su manje od prosjeka za gotovo 150 kuna.

'Ministar nam je obećavao bolji status, ali da prvo treba provesti nove projekte kako bi se moglo izboriti za više novaca, a sada smo dobili više posla i manje plaće', upozorio je čelnik Preporoda.

Od 2.250 članova Preporoda štrajka ih oko 90 posto, rekao je Stipić. Dodao je kako su u pojedinim školama zabilježeni pritisci na nastavnike, jer su ravnatelji osim uobičajenog popisa štrajkaša tražili i njihov vlastoručni potpis.

U sindikatu kažu kako su odlučni ići do kraja. 'Uspjeli smo postići da svi obrazovni sindikati sudjeluju u štrajku i povratka više nema', poručio je Stipić.

Dodao je kako su sindikati otvoreni za svaku vrstu dogovora, ali do sada nije bilo kvalitetne ponude.

Sindikat Preporod jedan je od pet manjih sindikata koji su se danas priključili štrajku triju većinskih sindikata iz Vertikale sindikata obrazovanja. 

Sindikati traže da Vlada u iduće tri godine nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za 20 posto za plaćama u privredi.

Kako je najavljeno, sutra će se štrajku priključiti osnovne škole, a prekosutra i visoko obrazovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene