Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISKORIŠTAVALI SU GA?

Preminuo muškarac čiji je slučaj šokirao Hrvatsku: Živio je u izmetu i smeću, policija istražuje tko je misteriozna Ivana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminuo je muškarac iz Zagreba koji je prije nekoliko mjeseci postao poznat široj javnosti zbog nehumanih uvjeta u kojima je živio.

Preminuo je 61-godišnji muškarac Z. P., koji je javnosti postao poznat nakon što su mediji pisali o njemu zbog nehumanih uvjeta u kojima je živio. Zaboravljen od svih, živio je u smeću i vlastitom izmetu. 

Ljetos je iz KBC-a Zagreb prevezen u Kliniku za psihijatriju "Sveti Ivan". Preminuo je 20. listopada u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb "Sv. Rafael Strmac" nadomak Nove Gradiške.

U bolnici je proveo gotovo dva mjeseca paralelno se boreći s tumorom i posljedicama korone. Iako je živio sam i zaboravljen, njegovo je posljednje počivalište u obiteljskoj grobnici na Mirogoju, piše Jutarnji list.

Tamo ga je pokopala obitelj koju je ipak, čini se, imao. Iz CZSS-a Zagreb rekli su da se za pogreb pobrinula njegova nećakinja.

Slučaj muškarca Z. P. od ljeta je pod lupom javnosti, nakon što su njegovi susjedi uzaludno intervenirali u CZSS Zagreb, a nadležno je ministarstvo zbog nemara i kontradiktornih informacija iz Centra za socijalnu skrb o tom slučaju poslalo na teren inspekciju. Upravni nadzor utvrdio je niz nepravilnosti te je naloženo ukupno 11 mjera s rokom postupanja bez odgode, navodi Jutarnji list. 

"Mjere koje je Centar morao poduzeti odnosile su se na pokretanje postupka za priznavanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi, žurno provođenje terenskog očevida te pravodobno uočavanje potreba korisnika radi sprječavanja nastanka ili razvoja stanja koja ugrožavaju sigurnost i zadovoljavanje životnih potreba.

Također, odnosile su se na iniciranje žurnih intervencija u slučaju ugrožene sigurnosti ili osnovnih životnih potreba, priznavanje prava na socijalnu uslugu smještaja u kriznim situacijama, osiguravanje usluge smještaja po otpustu korisnika iz bolnice i, ako postoje zakonske pretpostavke, pokrenuti postupak radi djelomičnog lišenja poslovne sposobnosti", kažu iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike.

Jedna od mjera odnosila se na provođenje postupka utvrđivanja odgovornosti nadležnih stručnih radnika.

"Iz zaprimljenog očitovanja ravnateljice CZSS-a Zagreb proizlazi da je stručnim radnicama Centra dano pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza istog u slučaju nastavka povrede u obvezi postupanja sukladno zakonskim propisima. Predstojnica podružnice razriješena je dužnosti na vlastiti zahtjev",  otkrivaju iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kako da se odmore? Nevjerojatan odnos prema elitnim policajcima: "Ubiju ih do kraja, a imaju veći trošak..."

Inače, tijekom bolničke hospitalizacije priznato je pravo Z. P. na socijalnu uslugu smještaja u Domu za starije rješenjem CZSS-a Novi Zagreb od 26. kolovoza 2022. nadalje. S obzirom na to da su iz CZSS-a rekli da Z. P. skrbnicu nema, ali da je "prema njegovim navodima, njegova teška životna situacija posljedica iskorištavanja od treće osobe".

Policija kaže da je našla stanovitu Ivanu koja se predstavljala susjedima kao skrbnica i nećakinja. 

Iz PU zagrebačke su rekli kako još uvijek provode istraživanje. Preminulom muškarcu susjedi su nosili hranu i brinuli se, a njegovu tužnu priču podijelili su na društvenim mrežama. Policija je čak u četiri navrata ove godine reagirala na pozive susjeda. Svaki put su sačinjavali izvješća te ih slali u CZSS, piše Jutarnji list. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene