Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšeg premijera krasili su satovi, a aktualnu premijerku Jadranku Kosor broševi. I dok je zbirka satova dosezala cifru od 150 tisuća eura, broševi su vrijedni oko 30.000 kuna.


Iako su jedni pogađali jesu li to Swarovski broševi, drugima je zanimljivija bila poruka koju nose. Premijerkini broševi često nisu skupocjen nakit, nego cijenom pristupačni broševi, prenosi Večernji list. Takvi broševi su cijenom pristupačni, jer je to uglavnom bižuterija s ponekom iznimkom zlata ili čak skupocjenih kristala. 'Teško je pouzdano reći prema slici, ali čini se da je osnovni premijerkin izbor srebro i bižuterija te da novčana vrijednost nije u prvom planu koliko poruka koju želi prenijeti,' rekao je Mario Nokaj, predsjednik Fajna, udruge autora nakita.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Thinkstock) Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije Oleg Butković ''Vlada će pomoći građevinarima'', najavili Butković i Paladina i komentirali svađu među ministrima

Nokaj je upozorio da sa simbolikom broševa treba oprezno postupati i da ne treba ostavljati previše prostora za krive interpretacije. 'Zahvaljujemo premijerki što je skrenula pozornost na nakit i kako se njime može komunicirati. No važno je reći da premijerka nosi bižuteriju i uvozni nakit jer se uz ovakva davanja zlatarima ne isplati ni proizvoditi. Nakit nije luksuz, nego tradicija i naslijeđe,' dodao je Nokaj. Zlatari plaćaju porez na luksuz i opterećeni su s 58 posto različitih poreza. Luksuzom su proglašeni zlatni i srebrni nakit. Zlatari se nadaju da će premijerka koristiti usluge domaćih zlatara kako bi im pomogla i stvorila im veću popularnost među građanima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju