Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se u četvrtak u Vatikanu s papom Franjom.


Premijer Tihomir Orešković je, po najavama, s papom trebao razgovarati o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, migrantskoj krizi te položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Vezani članci Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju Andrej Plenković Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice"

Premijer je poglavaru katoličke crkve darovao Hrvatski misal, a papa Franjo premijeru je poklonio repliku Guida Veroija - odljev u bronci, koji prikazuje zaštitnika siromašnih sv. Martina. Premijer se sastao i s državnim tajnikom svete stolice. U posjetu Vatikanu prate ga supruga i četvero djece.

'Razgovarali smo pola sata. I baš ono pošteno i vidim da i Papa isto gleda neke reforme. U početku smo malo reforme , mogu reći, glavne teme su bile migrantska kriza, BiH i kardinal Stepinac', rekao je premijer Orešković.

Kako je uoči odlaska u Rim rekao ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, posjet premijera Oreškovića Vatikanu u još će jednom pokazati da Hrvatska njeguje odlične i vrlo prisne odnose sa Svetom Stolicom.

Kovač je naglasio da je optimist kada je u pitanju datum kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Na pitanje novinara hoće li se saznati datum Stepinčeve kanonizacije, ministar je rekao da će se razgovarati o cijelom postupku. 'Mislim da će predsjednik vlade i Sveti Otac imati na tu temu razgovor u četiri oka. Osobno sam optimist.'

Susret hrvatskog premijera i Pape u četiri oka trajao je oko pola sata, a u posjetu Vatikanu prate ga supruga i četvero djece.

Nakon susreta s papom Franjom premijer Orešković sastat će se s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom. S njim će razgovarati o pitanju povrata crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana.

Tijekom posjeta Vatikanu premijer Orešković obići će i glavne vatikanske znamenitosti, između ostalog Baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. Nezaobilazna postaja biti će i posjet Hrvatskom papinskom Zavodu svetog Jeronima čiji korijeni sežu u 1453. godinu kada je papa Nikola V. u 'Vječnom gradu dodijelio crkvicu sv. Marije sa zemljištem za hodočasnike i izbjeglice iz Hrvatske. U njemu su djelovali istaknuti Hrvati, među kojima Franjo Petrić i Faust Vrančić.

Od hrvatskih premijera, posljednji je u posjetu Vatikanu bio Zoran Milanović koji se krajem listopada 2012. sastao s papom Benediktom XVI. Tada je jedno od aktualnih pitanja bio problem samostana u Dajli, koji je u međuvremenu riješen. (Hina)