Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200 milijuna eura

'NEĆEMO PRODAVATI SVE ŠTO STE VIDJELI NA LISTI' Premijer otkrio koje će tvrtke ići na prodaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima.

Netom prije početka sjednice Vlade koja se trebala održati u 15 sati stigla je informacija kako će premijer Tihomir Orešković održati konferenciju za medije.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Odlazak na ljetnu stanku Plenković izbjegao odgovor na važno pitanje: "To danas nije tema" Ilustracija Uhvaćen na zadarskom području Prijetio Plenkoviću i članovima Vlade: Uhićen muškarac zbog čijeg su poziva na Markov trg stigli interventni policajci

Premijer Orešković kazao je kako je glavni cilj prodaje državnih kompanija – svima dobro.

'To su kvalitetne investicije – mirovinski fondovi zainteresirani su za nekoliko tvrtki. To će biti korisno za građane Hrvatske. Situacija je win-win. Prvih 200 milijuna eura koje ću tražiti je za smanjenje javnog duga kako bismo povećali kreditni rejting, i to mi je bitno, da imamo manje kamate. Tih 200 milijuna eura bit će pozitivan signal i od kreditnih agencija i tako dobiti 1,5 milijardi kuna više u proračunu iduće godine.

Nećemo prodati sve tvrtke koje ste vidjeli na listi. One su tamo da možemo neke procese ubrzati. Na listi za prodaju će biti Končar (25 posto), Sunčani Hvar (17 milijuna eura), Eutelsat (30 milijuna eura) i Croatia osiguranje,'pojasnio je Orešković kako će prikupiti 200 milijuna eura. Kazao je i da Podravka nije u kombinacijama za prodaju. Bar ne sada.

'Imamo pozitivan signal od europskih institucija, no u Hrvatskoj je bilo i puno negativnih komentara što znači da netko možda nije sretan s reformama. Iako se čini da u Vladi ima sukoba, mi ćemo ispuniti ono što smo obećali. Bitni su mi rezultati,' poručio je Orešković.

O slučaju poslovanja tvrtke Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i potencijalnom sukobu interesa – premijer kaže kako svi čekaju odluku Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

'Vjerujem da gospodin Karamarko nije učinio ništa što je protivno zakonu i interesu Hrvatske', kazao je.

Premijer nije želio spekulirati što će se dogoditi ako se pokaže da je Karamarko bio u sukobu interesa.

Najavio je i da će formirati poseban, svoj tim za INA-u, i više se uključiti u cijeli proces oko te kompanije. Kazao je da će on voditi proces oko INA-e. Na pitanje hoće li Hrvatska izaći iz arbitraže, istaknuo je da arbitraža ide dalje, ali da će pregovarati s MOL-om.

Znači li to da će početi razgovore s MOL-om prije završetka arbitraže?

'Neću čekati kraj arbitraže, mislim da je mudro da počnemo pregovarati o tome što je najbolji interes za Hrvatsku', poručio je Orešković.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene