Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKTUALNO PRIJEPODNE

Zaiskrilo u Saboru između Plenkovića i Grbina: ''Vi ste jedan muljator! Pa jeste li vi normalni?''

Aktualno Galerija Sandra Benčić Sandra Benčić Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Bulj i voda Galerija 1/2 >>
Nakon odmora hrvatski parlamentarci i parlamentarke vratili su se u saborske klupe, a nova sjednica započela je aktualnim prijepodnevom. Premijera Andreja Plenkovića čeka rješavanje mnogih problema i pitanja, a neka od njih dočekala su ga i na aktualcu na Markovu trgu.

''Puno vas bolje vidim sad, bez dva pleksiglasa, puno je ugodniji pogled sada'', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozdravljajući kolege i kolegice u sabornici, a s obzirom na to da su nedavno ukinute sve epidemiološke mjere.

Saborskim aktualnim prijepodnevom, na kojemu je 40 zastupnika i zastupnica postavilo pitanja članovima i članicama Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Sabor je počeo novu, 11. sjednicu, koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovito zasjedanje.



14:28 Aktualno prijepodne je završilo, a zastupnici i zastupnice će kasnije tijekom dana nastaviti rad. Između ostalog, raspravit će premijerovo Izvješće o neformalnom sastanku čelnika Europske unije u Versaillesu, o izvanrednom i redovitom sastanku Europskog vijeća te o sastanku na vrhu Europske unije i Afričke unije.

Opomene letjele na sve strane

14:00 ''Još ćete me dugo gledati'', poručio je Mostov Nikola Grmoja, koji se, prema Jandrokovićevoj ocjeni, neopravdano žalio na povredu Poslovnika pa zaradio opomenu, kao i zbog istih razloga Raspudić nakon njega te prije njega Miro Bulj i Marija Selak Raspudić.


Opomenu je također zaradio i HDZ-ov Mario Kapulica, a potom i Hrvoje Zekanović, koji je poručio da se nekima politika oko BiH svodi na: ''Bruce Lee'', aludirajući na Raspudića. ''Ja stojim apsolutno iza svog Brucea Leeja'', poručio je Raspudić pa zaradio drugu opomenu, a i Grmoja je zaradio drugu opomenu odgovarajući Kapulici, na što je i Kapulica zaradio još jednu opomenu, baš kao i Zekanović, koji je Raspudića uputio na Pinokija.

Sandra Benčić Miro Bulj i voda Foto: DNEVNIK.hr

Bulj je zaradio drugu, pa i treću opomenu porječkavši se oko vode Cetine s Ćorićem i Jandrokovićem prozvavši ih da ne prate stanje stvari ni što se govori, nego prvi tipka po mobitelu, a drugi se ne usudi premijera prekinuti u govoru.

''Hrvatska nije zaštitila svoju vodu'', upozorio je ranije Bulj: ''Ali ministra nije briga, on sad tamo tipka i gleda što mediji pišu o njemu. Ministre, 500 posto je poskupjela struja vodovoda Cetinske krajine''. ''Nemoj se smijati, litra vode će poskupjeti 500 posto. Vama je to smiješno?'' pitao je Bulj ministra gsopodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a dotaknuo se i njegova kolege ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića: ''Što će taj narod? Vraćate im u mrvicama. Ministre Butkoviću, kad će ta brza cesta? Nismo mi vaše eksploatacijsko polje'', poručio je Bulj i napustio sabornicu.

''Da nije bilo aktivnosti DORH-a, ne bi bilo rekonstrukcije Vlade''

13:34 ''Ne mogu se oteti dojmu da ministri zrače toplom melankolijom... Prije dva mjeseca ste rekli da nećete nikog smijeniti ni da se oporba postavi na trepavice. Sad ste se doveli do toga da vam Nikola Grmoja diktira tempo smjena", kazao je Nino Raspudić iz redova Mosta, koji je Plenkovića pitao o dogovoru s SAD-om o izmjeni izbornog zakona u BiH.

"Točno, da nije bilo aktivnosti DORH-a, ne bi bilo rekonstrukcije vlade. Ali... Čudim se da Grmoja još ovdje sjedi'', kazao je Plenković podsjetivši da se Grmoja s HDZ-ovim Mariom Kapulicom kladio oko poligrafa vezano uz odlaske u Klub u Slovenskoj i izgubio: ''Da je bilo obratno, Mario bi otišao, on je čovjek od integriteta. Vi ste, valjda, naviknuti na bacanje blata.''

"Što se tiče karijesa s Pantovčaka, njegove izjave Bošnjacima 'prvo sapun pa onda parfem'...  - da je vama to netko rekao, vi ne biste s njim razgovarali 10 generacija. Mi trpimo Milanovićevu štetu, vi ste mu jatak u BiH. Vi ćete Hrvate u BiH iz položaja žrtve pretvoriti u krivce", rekao je Plenković i ponovio: "Moj utjecaj je velik, njegov utjecaj je nikakav, štetan. ... Štetu koju je onaj karijes s Pantovčaka napravio za Hrvate u BiH neće isprati ni mostarske kiše.''

Plenković ne zna, tvrdi on, da postoje bolnice u kojima nije moguće osigurati prekid trudnoće

13:13 Hoće li se pobrinuti da žene imaju pristup pobačaju s obzirom na to da u nizu bolničkih ustanova u Hrvatskoj nije moguće napraviti prekid trudnoće, pitala je Plenkovića GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

"Po zakonima je to pravo žena, ali pravo je i liječnika da imaju priziv savjesti. Mi nemamo pravo prisile da nekom to zabranimo. Ne znam statistiku, nisam znao da postoje ustanove u kojima to nije moguće. Ako je tako, mi ćemo to primiti na znanje, ali ja mislim da to nije moguće", kazao je Plenković.

Mrak Taritaš nije bila iznenađena njegovim odgovorom, pa je nabrojala ustanove u kojima ne postoji pravo na izbor: "Čije pravo je veće i jače, žene ili liječnika? Vaša obaveza je da u javnim ustanovama osigurate prekid trudnoće. Danas žene idu u Sloveniju ili pobačaje rade u privatnim ordinacijama. To se ne bi smjelo događati."

''Ne možete kupiti nešto što vam netko ne želi prodati''

12:41 Privatizacije Ine i njezina povratka kao Plenkovićeva starog obećanja, ali opet i prodaje ruskog udjela Fortenove, dotaknuo se SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić, a potom je Plenković njega podsjetio da je SDP-ova Vlada Ivice Račana pokrenula proces privatizacije.

"Nemojte se praviti da niste imali ništa s tim. Mi smo poduzeli sve što je bilo moguće da evaluiramo koliko vrijedi udio MOL-a u Ini. Ponudili smo cijenu i nismo se našli. MOL to nije prihvatio. Ne možete kupiti nešto što vam netko ne želi prodati. Da platimo iznos koji oni traže, a to toliko ne vrijedi, to nećemo raditi. Što se tiče Sberbank i Fortnenove, on to već dugo pokušava prodati. U ovoj situaciji je za kompaniju bolje da su oni to prodali. To što se našao mađarski fond koji je to bio spreman platiti, to je dobro za sve. Ne možemo mi odlučivati za druge. Fortenova je naša kompanije, tu je", zaključio je Plenković.

12:22 ''Demografija je rak-rana hrvatskog društva, ruralne sredine gube stanovnike'', upozorio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista  i pupitao Plenkovića koliko je ljudi došlo u Hrvatsku zbog poticaja od 200.000 kuna.

''Demografija je presudno pitanje, napravili smo puno mjera, povećali smo roditeljske naknade, investirali u vrtiće... Uložili smo u gotovo 500 vrtića od 2017. godine, želimo 91 posto djece u vrtićima. Program Biram Hrvatsku je u inicijalnoj fazi, nemam ovdje te podatke. Podatke ću Vam pismeno poslati", kazao je premijer.

12:10 Ulaganja u Hrvatska vojsku i obranu zanimale su HDZ-ova zastupnika kojemu je ministar obrane Mario Banožić kazao da vojska ima dosad najveći proračun za vojsku: ''Na vojsku ide 2.16 posto proračuna, a većina ide na nove vojne avione, uložit će se i u novi brod i oklopna vozila. Nakon pada drona koji je bio naoružan sada se ulaže u protuzračnu obranu koja do sada nije bila prioritet''.



11:50
 Nakon kraće stanke aktualni sat je nastavljen iza podneva.

11:20 ''Priča s pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača došla je kao naručena,  a možda i je naručena, ali nećemo vam dopustiti da se sakrijete iza naručenih priča. Kad će napokon rekonstrukcija? Hoćete li se maknuti ili početi raditi svoj posao?", pitao je SDP-ov Peđa Grbin Plenkovića.

''Vidim da su vas stavili na kraj klupe, to govori o snazi SDP-a. Sada smo otkrili da ste vi bili jedan muljator koji je koristio naknadu za odvojen život pa mi je ispod razine da vi nama nešto prigovarate. Vi biste trebali šutjeti još jedno godinu dana da se zaboravi to što ste učinili. Vi hladno, bez da trepnete, ponovno nama docirate. Zadnji put ste mi još i Zvonka napali, zajedno s jatakom Milanovićem. Toliko ste bezobrazni i niski da nama imputirate tezu da smo mi naručili Mustača i Perkovića. Pa jeste li vi normalni? Kako vas nije sram?'' pitao je Plenković Grbina.

''Vaše kolege bi trebalo biti jako sram i oni bi se trebali zapitati mogu li oni nešto s takvim čovjekom. To je bit. Pa jel' vi spavate? Možda je vrijeme za vašu imploziju i da vas vaši kolege rekonstruiraju. Mi radimo svaki dan. Što vi radite s naknadama za odvojeni život, to predlažem da radite u tišini da vas nitko ne vidi'', poručio je premijer.

"Kad se meni postavi pitanje, ja dođem pred ljude i odgovorim na pitanje. Vi do sebe imate čovjeka koji ne može objasniti porijeklo svoje imovine... Vi izbjegavajući odgovore ne pljujete meni u lice, nego svima drugima. Poduzetnicima će sada doći četiri puta skuplja struja. Vaše mjere više nisu dovoljne", upozorio je Grbin.



10:47 Kakva je energetska situacija u Hrvatskoj s obzirom na rat u Ukrajini, zanimalo je HDZ-ova Mira Totgergelija. U ovom trenutku je znatno bolja nego u većem dijelu članica Europske unije, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"To s jedne strane možemo zahvaliti Vladinim mjerama i to je bila jako dobra akcija u kontekstu zauzdavanja cijena. Što se tiče dostatnosti energenata, u ovom trenutku 80% potreba za električnom energijom namirujemo iz vlastite proizvodnje, dominantno proizvodnjom HEP-a, jednim dijelom iz obnovljivih izvora energije. Prirodni plin dijelom dolazi iz domaće proizvodnje koja će rasti, ostatak se uvozi. Hrvatska ima LNG na Krku koji omogućava da u slučaju dodatne eskalacije na istoku Europe budemo sigurni da ćemo imati dostatnu dobavu plina. Što se tiče naftnih derivata i tu imamo povoljnu poziciju. Ona proizlazi iz činjenice da je Janafov terminal na Krku u ovom trenutku jedna od značajnijih uvoznih točaka za ovaj dio Europe. U sva tri ključna energenta u ovom trenutku Hrvatska stoji dobro", rekao je Ćorić.

10:42 Nezavisna zastupnica Ružica Vukovac izrazila je zabrinutost prodajom udjela ruske Sberbanke u Fortenova grupi mađarskoj Indotek grupi, na što joj je Plenković poručio da Vlada nije utjecala na tu odluku, ali je smatra dobrom.

"Smatramo da je ta odluka Sberbanke da proda 43 posto udjela u Fortenovi u biti za kompaniju jako dobro i blagotvorno, ona je sada neopterećena imidžem ruskog suvlasništva", kazao je i naglasio kako je Vlada osigurala da ta kompanija preživi, da prežive dobavljači i OPG-ovi, da je u tome uspjela bez troška za državu.

10:37 HDZ-ov Ivan Karin upitao je ministra zdravstva Vilija Beroša o zdravstvenoj zaštiti onkoloških bolesnika, na što mu je odgovorio kako je usprkos pandemiji osigurana kontinuirana i dostupna zaštita svim hitnim onkološkim i kroničnim bolesnicima. "Učinili smo sve da za vrijeme pandemije svi bolesnici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu", istaknuo je.

Sandra Benčić Sandra Benčić Foto: DNEVNIK.hr

''Da ste poslali Grunfa iz Alan Forda, izgradio bi dosad više kuća za stradale u potresu''

10:33 ''Vlada ima mnogo razloga zbog kojih bi se svi članovi sad trebali dići, otići i raspisati nove izbore. Prvo zbog toga što ovdje sjede ljudi koji su pod kaznenim istragama, drugo što ste doveli parlament u poziciju da mi zapravo ne znamo tko je ministar i čemu uopće nekome postavljamo pitanja kad ne znamo hoće li sutra to moći izvršavati ili ne, a najgora stvar zbog koje morate otići je činjenica da ste upravo vi, premijeru Plenkoviću, osobno odgovorni za činjenicu da ste izgradili ukupno nula zamjenskih kuća za žrtve potresa nakon dvije godine. Da ste poslali Grunfa iz Alan Forda, sagradio bi ih više. I sad izabirete ministra koji se mjesec dana mora bavti aferama umjesto da se bavi obnovom'', poručila je zastupnica Možemo! Sandra Benčić spočitnuvši i pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača kao temu. 

Čestitala je "svima koju sudjeluju u šaradi" i na zabavljanju javnošću spomenutim dvojcem: "Važnija vam je sudbina tih ljudi nego onih koji žive u kontejnerima".

''Gledajte na Pantovčak, tamo vam je sinopsis, orkestar... naslikavate se, izvrćete teze. Vi ste, kolegice, pravnica, mora Vam se to sve sleći. Što se tiče pitanja rekonstrukcije, izbora ... ne ide to tako, ovoliko izazova s koliko smo se suočili - tu smo. A što ste vi napravili za Zagreb? Te vaše teze o Perkoviću i Mustaču kao odgovornosti desne strane sabornice su smiješne da smiješnije ne mogu biti. Ministri su dok su ministri po zakonu, zašto ih ne biste pitali?'' odvratio je premijer i dodao da će o doprinosu Možemo! odlučivati Zagrepčani.

"Možete vi pjevati dvije godine, nećete vidjeti izvanredne izbore. Mi smo preživjeli sve probleme u šesi godina i tu smo. Što ste vi napravili u Zagrebu? Mi smo vas stisnuli da se pokrenete, ministru su morali crtati kako se koriste sredstva. Jeste li vi dogovarali sredstva iz fondova? Što ste vi napravili? Ništa?" zaključio je premijer.

''Vaši odgovori su kreativni", odvratila je Benčić: ''Vi ste kao premijer pregovarali o europskim fondovima? Pa to je nečuveno, to niti jedan premijer nikad nije napravio... A što je to Paladina ikad sagradio pa sad ima iskustva u građenju?''

''Što ste, premijeru, pitali ministra Paladina i što je rekao da ste tako čvrsto stali iza njega?''

10:02 ''Mi ćemo sva pitanja danas postaviti Vama, premijeru, jer smo jedino za Vas sigurni da ćete ostati u Vladi nakon najavljene rekonstrukcije'', kazala je zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec koja je Plenkovića pitala o novom ministru: ''Što ste ga pitali i što vam je odgovorio da ste tako čvrsto stali iza ministra Ivana Paladina?''

''Drago mi je da ste uvjereni da ćemo mi ostati. Ministar je ovdje, bit će i za njega danas pitanja. Kad smo razmišljali tko će biti novi ministar, onda smo zbog obnove - ključne teme, išli s čovjekom koji dobro zna Vladu i ima moj respekt, no svi su se obrušili na njega. Onda smo da bismo, eto, valjda, osluhnuli stručnjake i praktičare , posegnuli za čovjekom koji ima iskustva s vođenjem i realizacijom projekta. I opet sad nije dobro'', kazao je Plenković istaknuvši da će Paladina odgovarati medijima oko svoje imovinske kartice, ali i da to nije njegov posao.

''Došao je iz privatnog sektora, mlad je, pun energije, ima plan od pet točaka, ja sam osigurao da se europski novac troši duže nego što bi mogao. Imam od njega velika očekivanja i briga me da ubrzava proces obnove'', zaključio je premijer.

9:50 HNS-ov Predrag Štromar upitao je ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa što je s projektom vrtića u kojem bi za one slabijih primanja on bio besplatan.

''Naš cilj je da 96 posto djece u dobi od tri godine bude smješteno u vrtićima. Svjesni smo da neke općine ne mogu financijski podnijeti te izdatke pa smo osmislili varijantu fiskalnog održavanja općina i pomoći općinama, a o kriterijima će odluku donijeti Vlada'', kazao je Fuchs.

Zekanović Plenkoviću servirao ''glasnogovornika Kremlja s Pantovčaka'': ''Pitanje je hoće li biti sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost''

9:38 Pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, tema je kojom je nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović, prema redoslijedu utvrđenom ždrijebom dan ranije, otvorio aktualac uputivši pitanje premijeru, ali je govorio o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kao ''glasnogovorniku Kremlja'', kojemu je bliskim nazvao i Davora Domazeta Lošu.

''HDZ je protiv, rekli smo to odmah vrlo jasno'', poručio je Plenković, koji se, pak, uhvatio splitskih izbora i smokvnih listova i krošnje, a pismo koje su potpisali generali nazvao je ''slabošću onoga koji podnosi molbu za pomilovanjem'', te je podsjetio i da je Milanović u svojoj kampanji govorio da se pomilovanjima ne kani baviti.

''Smatramo da ovakva inicijativa treba ići od onih koji za to imaju naslov. Neki dan je propala ekipa iz Splita govorila o aluziji o smokvinom listu, ovo ovdje je krošnja listova ničim izazvana na štetu onih koji su potpisali ovaj apel. Mislim da je to jedna velika slabost onoga tko je trebao podnositi zahtjev, a to je pravni zastupnik ili obitelj, a možda ponajviše slabost onoga koji šuti cijelo vrijeme i čeka da vidi što ćemo mi svi o tome kazati. To je jedini koji prema Ustavu u svojoj nadležnosti ima davati pomilovanja'', kazao je Plenković podsjetivši da je predsjednik Republike jedini koji treba odgovoriti na to, a u svojoj je predizbornoj kampanji najavljivao da će ukinuti institut pomilovanja.

  Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović u Zadru Nizao bez zadrške Milanović izgubio živce: "Plenković je udbaški nasljednik, gojenac. Hrvatsku vodi banda!"

''Ovo je nepotrebno uvlačenje heroja Domovinskog rata u jednu temu koja dijeli društvo, to se već sada vidi. Očito je to orkestar gdje se prave nevješti. Hrvatska je vidjela puno orkestriranih akcija, ovo je jedna od njih, ali Vlada nema tu ingerencija, odlučit će o tome netko drugi. No, vaša opaska o glasnogovorniku Kremlja je zanimljiva - poslao sam mu pismo sa zahtjevom za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, odgovora nema. Da je suprotno, ja ne bih mogao hodnikom tu proći. Pitanje je i hoće li tog sastanka biti. Nama ne treba, Vlada je donijela svoje odluke. Drugi neka se zapitaju jesu li za to dobili mandat'', poručio je Plenković.

Podsjetio je, naime, da je prošlo 56 dana od ruske agresije na Ukrajinu, a on je još 24. veljače Milanoviću poslao pismo za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost: ''Hrvatska je jedina članica Europske unije s Vijećem za nacionalnu sigurnost koje se nije sastalo nakon agresije na Ukrajinu''.



Na dnevnom redu 11. sjednice Sabora je više od 140 točaka pa saborske zastupnike i zastupnice do sredina ljeta čeka prilično dinamičan rad. Oko polovicu točaka predložila je oporba, a brojna su i izvješća o radu raznih tijela.

Oporba na novoj sjednici želi raspraviti niz aktualnih tema, ali i zatražiti raspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih izbora slijedom uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata i istražnih postupka protiv drugih dužnosnika Vlade.

Oporba traži također opoziv tri člana Vlade, Tomislava Ćorića, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, no s obzirom na Plenkovićevu najavu o rekonstrukciji Vlade ta bi točka mogla biti suvišna ako prije budu smijenjeni.

Rekonstrukcija Vlade bit će zasigurno i jedna od ključnih tema saborskog aktualca, no Plenković o njoj ne želi iznositi nikakve detalje - osim što je otkrio da se zabavlja i da ne gleda blagonaklono na pitanja o svojem novom postavu Banskih dvora.

Pročitajte i ovo Branko Bačić - 3 MUSTAČ I PERKOVIĆ Bačić za Dnevnik Nove TV: "Nije dobro da se kroz proces pomilovanja pokušava pokazati da su hrvatski i njemački sud pogriješili"
Pročitajte i ovo Andrej Plenković na sjednici Vlade SJEDNICA VLADE Plenković: ''Kako je dron završio u Zagrebu? To treba utvrditi. Je li to greška, sabotaža ili...''

U formi interpelacija oporba također želi raspraviti o radu Vlade vezanom za obnovu, upravljanje sustavom civilne zaštite, za popis stanovništva te zaštitu potrošača od rasta cijena energenata. Traži i upućivanje zahtjeva Državnom uredu za reviziju da pregleda stanje strateških robnih zaliha, donošenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova itd.

Uz 'aktualno prijepodne', Sabor će u srijedu raspraviti premijerovo Izvješće o neformalnom sastanku čelnika Europske unije u Versaillesu, o izvanrednom i redovnom sastanku Europskog vijeća, te o sastanku na vrhu Europska unija – Afrička unija.

Zastupnici bi u četvrtak trebali raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te prijedlogu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se prva nedjelja u lipnju proglasi "Danom preživjelih od raka u Republici Hrvatskoj”.

U petak, Sabor će raspravljati o konačnim tekstovima izmjena Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te Zakona o predmetima opće upotrebe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene