Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak o obrazovanju

Ministrica Divjak nakon sastanka: "Dogovorena je nova metoda za izradu Akcijskog plana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Uz predsjednika Vlade na sjednici su sudjelovale ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica Povjerenstva Dijana Vican.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

Pojedini članovi Povjerenstva ocijenili su kako Akcijski plan odudara od Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije što je, smatraju nedopustivo.

Nakon sastanka, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je dogovoreno da će se izraditi prijedlog Akcijskog plana temeljen na Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, ali uz drugačiju metodu.

"Do rujna će pojedini članovi Povjerenstva kao izvjestitelji voditi usuglašavanje akcijskog plana. Takav prijedlog doći će na sjednicu Povjerenstva 8. rujna. Ovaj nacrt nije usvojen, ali usvojena je metoda kako će se raditi", kazala je Divjak.

Predsjednica Povjerenstva Dijana Vican rekla je kako postoje određene razlike u mišljenjima, ali da nije bilo većih problema.

"Akcijski plan mora se temeljiti na Strategiji"

Uoči sastanka ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako se Akcijski plan mora temeljiti na strategiji.

"Rad Povjerenstva mora biti otvoren i transparentan. Ministarstvu je važno da Akcijski plan bude donesen u brzom roku i da se temelji na strategiji, što nam je važno zbog povećanja sredstava", kazala je Divjak.

Član Posebnoga stručnog povjerenstva Slobodan Uzelac ocijenio je kako nacrt Akcijskog plana o kojemu će se razgovarati i raspravljati na sastanku, odudara od Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije što je, smatra, nedopustivo.

Izjavio je kako ne zna tko je autor nacrta Akcijskog plana i podsjetio da je Posebno povjerenstvo do sada održalo 14 sjednica. Ocijenio je da je pitanje kakav je stil rada u Povjerenstvu te da ne postoji dovoljno distinkcije između mjera i ciljeva Strategije koja se, dodao je, može i mijenjati ako je to potrebno.

Član Povjerenstva Vedran Mornar, koji je u nekim medijima ukazivao na nedostatke nacrta Akcijskoga plana, kratko je izjavio da "ima u torbi pripremljenu ostavku".

Sastanak o obrazovanju bio je tema i u Saboru. Sabina Glasovac iz SDP-a apelirala je na Plenkovića da stopira izmjene kojima se preko akcijskog plana pokušava izmijeniti i sama Strategija obrazovanja, inače dokument donesen u Saboru. Akcijski plan izradilo je Povjerenstvo.

"Netko je odlučio pod okriljem noći, daleko od očiju javnosti izmijeniti potpuno pravac koji je dao Sabor, najviše tijelo u RH. Netko je napravio novi akcijski plan provedbe strategije, netko si je uzeo za pravo da masakrira i derogira strategiju koju je donio Sabor. Mijenjano je 120 mjera bez znanja Sabora, izbačeno je 11 ciljeva i dodano 12 novih bez znanja Sabora", poručila je Glasovac.

Bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović (SDP) kazao je da jedino što premijer danas može napraviti jest razriješiti Dijanu Vican i povjerenstvo.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene