Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavio se javnosti

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak: "Pred nama je težak zadatak, ali dajte mi tjedan dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade predstavit će Antu Ramljaka, Vladinog izvanrednog povjerenika za Agrokor.

Premijer je Antu Ramljaka predstavio kao iskusnog čovjeka iz financijskog sektora i dijelom i iz državne uprave.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Slika nije dostupna Kriza u Agrokoru Vrdoljak poslao "dramatičnu i ozbiljnu poruku Vladi"

"Današnji dan je početak sustavnog, temeljitog rješavanja krize i prve faze procesa restrukturiranja Agrokora", istaknuo je Plenković.

Premijer je rekao da će na današnjim sastancima s dobavljačima i bankama biti i novi povjerenik Ramljak.

"Zahvaljujem svima, malim i velikim dobavljačima na iskazanom strpljenju. Mislim da su pokazali zrelost", rekao je Plenković.

Pozvao je oporbu da prepozna značaj situacije oko krize u Agrokoru.

"Vjerujem da će se i kolege u oporbi postupno osvijestiti i postati konstruktivni dio ovog procesa", poručio je Plenković.

"Tražili smo onu osobu koja pozna sve aktere gospodarstva", naglasio je Plenković predstavljajući povjerenika Ramljaka. "Vjerujem da izbor gospodina Ramljaka predstavlja pravi korak u tom smjeru", dodao je premijer i naglasio kako sad očekuje smirivanje i normalizaciju situacije.

"Pred nama je težak zadatak"

Ramljak se zahvalio Vladi i premijeru na početku obraćanja.

"Pred nama je težak zadatak. Nama je bitka za Agrokor bitka za zaposlenike i dobavljače Agrokora. Nama je bitka da se ovo ne prelije na čitavo gospodarstvo i ostatak regije. Ja sam od danas 24 sata samo u tome. Pokušat ću zajedno sa svojim timom, kojeg imam u pripremi, smiriti tenzije, vratiti povjerenje dobavljača, vjerovnika, banaka i normalizirati poslovanje", poručio je Ramljak.

Rekao je da će već na današnjem sastanku s dobavljačima i bankama pokušati osigurati plaće zaposlenicima do Uskrsa. "Ako to uspijemo, pred nama se onda nalazi jedno duže razdoblje financijskog restrukturiranja grupe. Ono će trajati i vjerujem da nitko nema iluzije da će to trajati preko noći", istaknuo je Ramljak.

Ljetni maestral, a ne plimni val

"Cilj mi je da ovo bude jedan ljetni maestral, a ne plimni val koji dolazi", zaključio je. "Bit ću vam na raspolaganju, ali molim vas, dajte mi ovaj prvi tjedan", poručio je medijima i javnosti Ramljak.

"Očekujem do kraja ovog tjedna da bi prvi iznosi za likvidnost bili osigurani od banaka, za osiguranje i isplatu dobavljača i isplatu plaća", rekao je Ramljak na pitanje o likvidnosti i iznosu novca koji bi trebao biti uplaćen Agrokoru.

Premijer je dodao da će danas doći i do deblokade računa Agrokora te da će kompanija sama generirati likvidnost.

"Ako dogovorimo taj iznos, vjerujemo da će taj iznos biti dovoljan", odgovorio je Ramljak na pitanje hoće li ranije spomenutih 150 milijuna eura biti dovoljno za početak.

Rekao je da će sam predstaviti svoj tim i da nema komentara o Antoniju Alvarezu III.

Ministar financija više nije izuzet

Ministar Zdravko Marić danas je glasovao na sjednici Vlade pa je novinare zanimalo je li on prekinuo sa svojim izuzećem oko slučaja Agrokora.

"Ja na njega računam i ovo su nove okolnosti i ministar Marić će biti uključen u aktivnosti Vlade", rekao je premijer.

Na pitanje o imovini Agrokora izvan Hrvatske, posebice Srbiji, premijer je rekao da ograničavanja istog vlasništva ne može biti, niti prema ustavu Hrvatske, niti prema ustavu Srbije.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak ujutro imenovala Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika za Agrokor, a premijer Plenković će ga predstaviti javnosti na posebnoj press konferenciji.

Novog povjerenika Vlade za Agrokor čeka puno problema i posla. Treba osigurati novac za nastavak poslovanja Agrokora, pomiriti interese banaka, dobavljača i države, restrukturirati jednu golemu kompaniju.

Premijer će se nakon sjednice Vlade sastati s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor u 10 sati u Banskim dvorima. Nakon tog sastanka, Plenković će se u podne, isto u Banskim dvorima, sastati s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene