Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan poduzetnika

Plenković odgovorio ima li sporiji gospodarski rast veze s Agrokorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održava se Dan poduzetnika s temom "Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?".

Na Danu podzetnika sudjeluju i brojni članovi Vlade - premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, kao i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije"

Premijer Plenković na početku je komentirao prvu procjenu DZS-a o BDP-u u prvom kvartalu ove godine prema kojoj je bruto domaći proizvod porastao za 2,5 postu u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, odnosno rast mu se malo usporio.

"Kada bi se ova procjena DZS-a sezonski prilagodila vidjeli bismo da je rast BDP-a 3,4 posto što pokazuje da smo stalno na istim trendovima kojima svjedočimo proteklo vrijeme", istaknuo je Plenković.

S obzirom na temu skupa, premijer se pohvalio da Hrvatska ove godine ima 26.000 zaposlenih više te da je broj nezaposlenih pao ispod 200.000.

"Vjetar u leđa dala nam je EK preporukom o izlasku iz procedure prekomjernog deficita. Uveli smo i brojne promjene na tržištu rada što je bitno za povećanje nezaposlenosti. Želimo stvoriti uvjete za razvijeno i uređeno tržište rada", kazao je Plenković dodavši da je Vlada i u krizi u najvećoj hrvatskoj kompaniji, Agrokoru, pokazala da se bori za radna mjesta. 

Rekao je da je upravo Lex Agrokor spriječio lančane reakcije koje bi se osjetile u cijelom hrvatskom gospodarstvu i financijskom sustav.

Premijer je ustvrdio da u pojedinim sektorima nedostaje radne snage. Mjerama dodatno usavršavanja može se osigurati potrebna radna snaga gdje je važna uloga Hrvatskog zavoda zapošljavanja, posebno u sektorima, turizma, ugostiteljstva, građevinarstva i drugima.

Vlada također planira poduzeti mjere da se što manje građana odlučuje na prijevremeno umirovljenje.

Usporavanje rasta BDP-a zbog Agrokora?

Premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara ustvrdio je kako je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prošlu manji i zbog toga jer je prošle godine Uskrs bio u ožujku a ove godine u travnju. Na pitanje je li uzrok tome možda i krizi u Agrokoru, Plenković je kazao: "Detaljna analiza će to pokazati. Ovo su tek prvi rezultati..."

Kazao je i kako izvanredna uprava Agrokora radi na stabilizaciji poslovanja i osiguranju likvidnosti što bi se postiglo novim kreditom. Na pitanje kakvi su odnosi Vlade i Sberbanka, odgovorio je da je "suradnja jako dobra". Također je kazao i da se Lex Agrokor neće mijenjati zbog tzv. roll upa, odnosno da bi se za svaku kunu novog kredita financijskim vjeronicima priznalo pravo prvenstva kod starih dugova. 

Minimalne promjene u reformama

Davor Majetić, predsjednik HUP-a, predstavio je najnovije rezultate istraživanja HUP-a - HUP Score s ciljem praćenja napretka u provedbi reformi.

"Obzirom na probleme s kojima se gospodarstvenici susreću već duže vrijeme, Hrvatska udruga poslodavaca, kao odgovorni čimbenik društvenog i ekonomskog života u zemlji, nastoji pokrenuti intenzivniji dijalog i ponuditi kvalitetne prijedloge za poboljšanje aktualne situacije.

Na Danu poduzetnika očekujemo oko 1000 poduzetnika i poslodavaca, članova HUP-a, predstavnika izvršne vlasti, predstavnike sindikata, predstavnika diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, brojnih predstavnika elektronskih i tiskovnih medija te drugih visokih gostiju iz gospodarstva i politike", navedeno je u priopćenju HUP-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene