Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad nije kasno

Do posla - prekvalifikacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugotrajna nezaposlenost brine tisuće hrvatskih građana. Dok gubitak posla mnoge čini pasivnima, stručnjaci poručuju da je važno ne odustajati, jer rješenja ipak ima. U potrazi za radnim mjestom sve je više onih koji svoja zanimanja mijenjaju za perspektivnija i traženija na tržištu.

Solarne ploče dobile su nove montere. Na putu do diplome najvažnija je bila odluka. 'Onda sam riješio da napravim i tu prekvalifikaciju radi obima posla', kaže monter solarnih sustava Miroslav Antić. 'Smatram da Europa forsira te obnovljive izvore, tako da se ja nadam da će biti posla', kaže monter solarnih sustava Davorin Perković.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

'Dosta je njih do sada našlo posao bilo kroz zapošljavanje u nekim tvrtkama koje već postoje, bilo kroz otvaranje vlastitih obrta i tvrtki', kaže Petra Goran, voditeljica programa pri UNDP-u. A to i jest svrha prekvalifikacija, za koje je najpoželjniji izbor suvremenih zanimanja koja su tražena na tržištu. Atraktivna pružaju alternativni izvori energije.

'To su poslovi koji će se sve više i više pojavljivati na našem tržištu i sigurno da će ljudi naći svoje mjesto', kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru.

>> Ovako Vlada planira olakšati zapošljavanje

Među najtraženijim strukama u Hrvatskoj su ugostiteljstvo, uslužne djelatnosti i IT tehnologija. Važno je birati prema mogućnostima područja na kojima kandidati žive. U Dalmaciji je, primjerice, najprivlačniji turizam. 'Naši kuhari kad izlaze iz škole, oni nisu specijalisti dalmatinske kuhinje, ali uz određeno osposobljavanje, oni postaju specijalisti dalmatinske kuhinje i to povećava njihove šanse i kompetencije za zapošljavanje', kaže Željko Marić, pročelnik HZZ-a Zadar.

Mladen je svoju priliku potražio u poljoprivredi pa je postao voćar. Prije podizanja voćnjaka, odlučio je ponovno u školu. 'Uvijek pokušavamo šapnuti, dobacivati, zapitkivati, prepisati ako je moguće. Đak je uvijek đak, bez obzira na godine', kaže Mladen. A to je i dokaz da za novo zanimanje nikad nije kasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene