Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

Preko milijun Hrvata kasni s plaćanjem režija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ionako previsokih režija, sve je više građana na rubu egzistencije. Više od milijun Hrvata ne može na vrijeme podmiriti troškove stanovanja. Nerijetko se nalaze u situaciji kada moraju izabrati između hrane i plaćanja režija kako bi izbjegli ovrhu i dodatan trošak.

Kada se zbroje računi od proteklog mjeseca, gospođa Dragica Matković režije je platila gotovo 1.700 kuna. Sve to mora pokriti mirovina.'Ja imam 2.000 kuna, a suprug 1.600 kuna', kazala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Žestoke kritike HDZ-a 'Nitko nema pravo zemlju voditi u propast, tražit ćemo glasovanje o povjerenju Vladi!'

Uz druge troškove poput kredita za stan i posmrtne pripomoći za život im ostane jedva tisuću kuna. U istraživanju koje je provela udruga stanara Velike Gorice, ništa bolja situacija nije ni kod drugih umirovljenika. Većini na režije odlazi između 60-70 posto mirovine.

'Vrlo oskudnu prehranu imaju, da si ne mogu kupiti već 15 godina ništa od odjeće i obuće, da namještaj i dijelove namještaja nisu mogli promijeniti već skoro 40 godina', kazao je Mato Perković iz Udruge stanara Velike Gorice.

Problem nije samo kod umirovljenika: 1.132.560 građana kasni s plaćanjem režija, 725.010 ih nema novca za mesni obrok svaki drugi dan. Svaki drugi građanin teško ili vrlo teško spaja kraj s krajem.

>> Evo kako se IZVUĆI iz minusa!

'Očito je da su prihodi hrvatskih obitelji u nesrazmjeru s rashodima i nažalost ti rashodi i dalje rastu. Cijene hrane se podižu, rastu cijene komunalija, očekujemo daljnje poskupljenje komunalija, očekujemo daljnje poskupljenje energenata a sve na ova sve niža primanja u obitelji', kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnog sidnikata.

Gospođa Dragica je među onima koji će režije platiti nauštrb hrane. 'Onda se snalazite, malo ćušpajza, malo nešto pečeno, kupimo polovicu svinje i tako', ispričala je gospođa Dragica.

Da će uskoro biti bolje ne vjeruje, nada se samo da troškovi neće još više rasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene