Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blokada radova Hoto grupe u Varšavskoj je obustavljena.


Prosvjednici su uklonili improvizirane šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana i najavili novu fazu kampanje usmjerenu prema institucijama koje bi trebale 'pravno raščistiti tu stvar do kraja'. Državno odvjetništvo i ekspertni tim Ministarstva kulture potvrdili su da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je bila potrebna za izmjene GUP-a, a kojima je omogućena povećana gradnja u bloku i rampa u Varšavskoj, bila netočna i nezakonita, rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

Vezani članci Požar u garaži u Splitu - 1 U Splitu drugi požar u istoj garaži ovog mjeseca. I ovaj je podmetnut Slika nije dostupna Horvatinčić: Ne odustajem od rampe u Varšavskoj!

Sada je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor, ustvrdio je Tomašević, dodavši da se bez mobilizacije građana ništa ne bi dogodilo i zahvaljujući njima je došlo preokreta nakon tri i pol godine upozoravanja na nepravilnosti. Suglasnost da je Konzervatorska podloga usklađena s izmjenama GUP-a krivotvorena je i više ne stoji, istaknuo je Tomašević, najavivši da će se tražiti odgovornost za potpisnice suglasnosti, pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir.

Na temelju te suglasnosti došlo je do izmjena GUP-a, koje bi se sada trebale staviti izvan snage, kao i do cijelog lanca dozvola koje su sada sve upitne, dodao je. Teodor Celakoski rekao je da se iz Varšavske odlazi privremeno, a bilo kakav početak radova shvatit će se kao provokacija i poticaj za masovne prosvjede te blokiranje ulaska u gradilište na Ilici. Nismo sigurni da ćemo tada više moći kontrolirati situaciju, dodao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju