Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Još jedna pravna akrobatika hrvatskog pravosuđa...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan na izmaku komentira Ivana Petrović.

Za Ukrsni ponedjeljak pucalo se iz kubure po zagorskim bregima - iliti pištole kako je Zagorci još nazivaju kako bi izbjegli turcizam za oružje koje je prije više od 500 godina služilo za zastrašivanje i obranu od Turaka.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo

Danas se iz njega puca u slavu Uskrsa, a pucanj iz pištole u doslovnom je smislu - pucanj u prazno. Pa ga možemo koristit kao i metaforu za današnje vrijeme u Hrvatskoj - u kojoj komičari pozivaju na prosvjed zbog zatiranja satire i slobode govora. Na cenzuru govora u Hrvatskoj samopristaju oportunisti raznih vrsta zbog love i sinekure. A na satiru se ljute samo političari u predpolitičkim društvima - mali pompozno ozbiljni tipovi s manjkom samopouzdanja, viškom kompleksa i taštinom do neba.

Britanska kraljica ili pape ili čak francuski kraljevi od prije revolucije bi po toj logici trebali već dugo bit na sredstvima za smirenje - jer su omiljeni u satiričkim prikazima. U Hrvatskoj 21.-og stoljeća se to ne isplati i bilo kakva vrsta kontrole koja je u srži totalitarna uvijek će se obit o glavu onima koji je pokušavaju provesti

Karamarko razočaran

Predsjednik HDZ-a je razočaran što će na kraju jedne mutne priče SOA-u preuzeti Daniel Markić, najbliži suradnik Dragana Lozančića. Koji će otići sam uz častan otpust pošto ga se po zakonu ne može smijeniti jer se treba dokazat da je prekršio zakon.

Srećom prestalo se blebetat o nedopuštenim kontaktima s iranskom službom. Jer Hrvatska služba je u operaciji NATO saveza itekako doprinijela sklapanju prevažnog sporazuma Amerika-EU-Iran oko iranskog nuklearnog programa. Pa bi ih zato trebalo odlikovati, a ne neznalački prozivati. Svaki upućeniji laik zna da u sklopu tih operacija nato nikad ne šalje službe zemalja koje sa zemljom interesa imaju bilo kakve repove povijesnih nesuglasica. a i za Lozančića više nisu Zagrebom šetali dečki iz zemunskog klana mafalaniji, milovanovići i ostala ekipa. Predsjednica je pristala na Markića što isto nešto govori.

Pjer Šimunović,karijerni diplomat, je kandidat za šefa ureda za nacionalnu sigurnost – što bi mogao biti i više nego dobar izbor. Karamarko je rekao da Orešković neće bit više premijer kad izgubi potporu HDZ-a, ali zasad je ima u rangu-kaže-solidne četvorke. Novi neformalni glasnogovornik HDZ-ovog dijela Domoljubne koalicije Milan Bandić spominje rok od tri mjeseca kao mogući rok preslagivanja koalicije -bez izbora. U jednom je u krivu. To neće ići bez izbora.

Pravna akrobatika legendarnog hrvatskog pravosuđa

A kad smo već kod Bandića evo još jedne pravne akrobatike legendarnog hrvatskog pravosuđa koje bi pod hitno trebalo postpristupni monitoring Bruxellesa. Odbačeni su dokazi prikupljeni zakonitim mjerama prisluškivanja Bandićeva telefona u aferi Agram. Jer mjere nisu bile valjano obrazložene. Koja je naša sudska praksa onda? U slučaju Sabo sud prihvati razgovor kojeg je Marija Budimir snimila protuzakonito mobitelom i ode Sabo u zatvor, a u slučaju Bandić odbaci zakonito propisane mjere po zahtjevu USKOK-a. Tko je tu lud? Što na to kaže ministar Šprlje s obzirom na to da nam pravosuđe evidentno osluškuje politiku i okrivljene dijeli na volove i jupitere.

A Most HDZ-u sve više postaje opozicija. Pa su spriječili promjenu u upravi Ine što je dobro jer arbitraža traje a Mađari se žure sa svojim apetitima. Orban je mislio,što nije javno ni krio, da će on to sve s novom vladom na jedan-dva,da će se izaći iz arbitraže i prodat Inin udjel Rusima. Kojima je pak i to jako važno zbog utjecaja kojeg su na očigled po Hrvatskoj počeli širit. Što nije posve kompatibilno sa međunarodnim položajem Hrvatske,odnosima sa zapadnim partnerima kao ni temeljnoj koncepciji naše vanjske politike.

Presuda Šešelju

Jedna od glavnih vijesti tjedna je presuda Vojislavu Šešelju. Oslobođen je po svim točkama optužnice. Nije propustio odmah provocirat i govorit kako je sudjelovao u izbornoj kampanji u Hrvatskoj. Presuda Šešelju je opasna u kontekstu jer zločinački plan velike Srbije prepisuje umrlom Miloševiću, a Šešeljev naziva legitimnom političkom željom. Razdvaja sijamske blizance sa jednim srcem. I negira sve činjenice iz prethodnih srodnih pravomoćnih presuda tribunala . Kroz Šešelja amnestira i Vučiča i Nikolića i crvenog vojvodu Vasiljevića, bivšeg šefa KOS-a i cijelu tu strukturu koja je Šešelja i proizvela. U nas žrtve očajne, politika infantilno-prigodničarska. Vidljivo je da nitko nije pratio što se događa u predmetu Šešelj niti da su pročitali u tom smislu vrlo važnu presudu za genocid po tužbi Hrvatske protiv Srbije.jer ona negira mnoge teze iz ove presude.

Poskupit će HZZO-vo dopunsko zdravstveno i to za 19 kuna na mjesec. Umirovljenici i socijalno ugroženi i dalje bi sve imali besplatno. Iako umirovljenici tvrde da je to poskupljenje znači poziv na odricanje od javnog zdravstva i prelazak na privatno liječenje koje je brže i efikasnije. Što donekle i ima logike. Uglavnom,svi nastavljaju logikom Slavka Linića. Kad fali novaca udari porez ili povisi cijenu usluge. To su slavne reforme. Agonija radnica Kamenskog nikako da završi. Prije isplate njihovih zaostalih plaća i otpremina valja namiriti banke, troškove održavanja i režije. Umjesto da je obratno .Radnice pozivaju državu da se odrekne svojih potraživanja. I ovih žena se svi sjete samo prigodničarski.

Sve je očitije da ćemo na prijevremene izbore

Premijer je na turneji po Hrvatskoj. Sve je očitije da ćemo mi na prijevremene izbore jer se ionako svi ponašaju kao da su u kampanji. Oreškovića voli kairos. Prvo mu je HDZ pod pritiskom Mosta u zadnji čas na pladnju servirao mjesto šefa vlade. On se sve više osamostaljuje,izbori u HDZ-u ga ne zanimaju jer nije član i gradi svoj vlastiti imidž. Most ga očito u tome zdušno podržava - a i sve više se slika s predsjednicom i ona s njim.

U Zagrebu je bio festival frizura iz ruku poznatih svjetskih frizerskih imena. Nekome lijepa frizura krasi pametnu glavu, a nekome glava služi samo za frizuru. U oba slučaja frizerima super. Zadnje sekunde idu lijepom vremenu. podigne raspoloženje, razveseli dušu i uljepša pogled prema svemu. Budi optimizam kojeg se nikako i nikad ne smijemo odreći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene