Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDSS, SNV, ZNV, SKD Prosvjeta

Predstavnici Srba: Josipovićevo pismo je opasan presedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Srpsko narodno vijeće (SNV), Zajedničko vijeće općina (ZNV) i SKD Prosvjeta u cijelosti su danas odbacili pismo predsjednika države Ive Josipovića listu Novosti.

Pismo smatraju opasnim presedanom, posve neprimjerenim demokratskim društvima, te su izrazili iznenađenje i zabrinutost osobnim napadom predsjednika na Milorada Pupovca, osnivača SNV-a i SDSS-a. 'Mi predstavnici vodećih organizacija srpske zajednice i izabrani predstavnici Srba u općinama, gradovima, županijama i Saboru smatramo da je riječ o potezu koji nije u skladu s demokratskim poimanjem ustavne uloge predsjednika, niti s pravilima parlamentarne demokracije', stoji u izjavi za javnost SNV-a, SDSS-a, ZNV-a i Prosvjete.

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' SDSS predstavio izborni program - 3 Pred birače izlaze samostalno SDSS predstavio izborni program: Pupovac otkrio što će im biti jedna od prvih zadaća

>> Političari o sukobu Josipović - Pupovac: Retorika je malo gruba, ali i tema je gruba

Oni smatraju da 'taj potez podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u društvu, nasuprot parlamentarnoj i stvarnoj ulozi SDSS-a, SNV-a i ostalih srpskih organizacija, koje rade na povjerenju, suradnji i uzajamnoj toleranciji'.

'Podsjećamo predsjednika da je SDSS jedan od legalnih i legitimnih predstavnika izbornoga tijela RH, te predsjednik ne smije diskriminirati ni njega ni njegove predstavnike. Također podsjećamo da je SNV organiziran na osnovi međunarodnog ugovora, na osnovi Ustavnog zakona i na osnovi izbora koje organizira nadležno državno ministarstvo te da su ostale organizacije srpske zajednice organizirane temeljem istih propisa i nisu ni fantomske niti su rezultat nečije privatne politike i samovolje', piše u izjavi.

Potpisnici smatraju nedopustivim upotrijebljeni rječnik i retoriku navedenog pisma, a pogotovo insinuacije politikantske naravi usmjerene ne samo protiv Milorada Pupovca osobno, nego i protiv srpskih organizacija. Podsjećaju da je SDSS parlamentarna stranka koja je kod biračkoga tijela osvojila brojne mandate, a SNV je organizacija manjinske samouprave Srba u Hrvatskoj koja ima više od 1600 izabranih vijećnika.

>> Josipović: Pupovac govori kao da postoje dvije RH, u jednoj sam predsjednik ja, u drugoj on

Posebno su iznenađeni da je žrtva toga grubog osobnoga napada Milorad Pupovac, jedan od osnivača SNV-a i SDSS-a i saborski zastupnik, ugledan javni djelatnik i sveučilišni profesor, čiji je doprinos u stvaranju uvjeta za uključenje manjinskih zajednica u društveni i politički život te u širenju prostora demokratskoga dijaloga prepoznat i u međunarodnim krugovima.

'Podsjećamo predsjednika da se Pupovac nije bavio i ne bavi nikakvim 'businessom', pa ni 'etnobiznisom', već jedino svojim poslom sveučilišnog profesora i narodnog poslanika. Utoliko je krajnje opasno i protivno Ustavu i zakonu da se one koji se bave manjinskim poslovima i politikama nazivati tom vrstom imena', stoji u izjavi.

U njoj se izražava uvjerenje kako nije dužnost predsjednika da osobno napada bilo kojega saborskog zastupnika ili stranačkog aktivista, ili da čak, prebraja pripadnike nacionalnih manjina u Vladi.

'Uvjereni smo da u demokratskim društvima nije posao predsjednika države da svoju moć koristi da razbija bilo koju stranku ili organizaciju koja svoj legitimitet potvrđuje na izborima i koja djeluje u okviru Ustava i zakona, a za račun tobožnjeg pluralizma. Posebno je zabrinjavajuće što to predsjednik države ne radi ni u slučaju bilo koje druge stranke, pa čak ni u slučaju ekstremnih političkih stranaka koje govore jezikom mržnje i netolerancije prema pripadnicima manjina, ali to radi upravo prema jednoj manjinskoj stranci socijalističke političke orijentacije', piše u izjavi.

SDSS, SNV, ZVO i Prosvjeta duboko su uvjereni u potrebu širenja prostora slobode medija te snažno podržavaju novinarsku slobodu i njihovu neovisnost o izdavaču ili drugim oblicima pritisaka kapitala ili partikularnih društvenih, a pogotovo osobnih ili privatnih interesa.

'Navedeno se odnosi i na sve manjinske medije, te tjednik 'Novosti' također mora uživati - i uživa - potpunu neovisnost uređivačke politike. Njegov izdavač SNV ponosan je što je u 'Novostima' uspio okupiti neke od najvrsnijih imena neovisnoga novinarstva i pruža im potpunu i neograničenu podršku da se bave, profesionalno i odgovorno, ne samo manjinskim temama, nego i temama od interesa šire javnosti, pa i onda kad se javni djelatnici, uključujući i predsjednika, osjećaju pogođeni rezultatima istraživačkoga rada njihovih novinara', stoji u priopćenju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene