Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljen UNICEF-ov priručnik za škole bez nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon četiri godine provedbe akcije "Stop nasilju među djecom", u kojoj je sudjelovalo više od 200 škola i 120.000 djece iz cijele Hrvatske, UNICEF je danas predstavio priručnik koji obuhvaća sva iskustva projekta "Za sigurno i poticajno okruženje u školama".

Autorica Jasenka Pregrad u priručniku je prikupila sve aktivnosti koje su u školama provodili brojni stručnjaci, učitelji i učenici, a namijenila ga je "kao praktičan alat" ravnateljima, pedagozima i učiteljima koji će se baviti prevencijom i borbom protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Vrbovcu Udomili osobe s mentalnim poteškoćama pa ih pretvorili u robove: Tukli ih, zaključavali po noći, tjerali da rade Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

Akciju "Stop nasilju među djecom" UNICEF je pokrenuo 2003. godine, nakon što je istraživanje među građanima pokazalo da je zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja najvažniji korak koji treba napraviti za dobrobit djece.

Ankete su pokazale da svako peto dijete učestalo trpi maltretiranje druge djece u školi, a problem je što ni "šutljiva većina" ne reagira na to.

Čak 63 posto učenika koji nisu žrtve nasilja kažu da im je žao onih koji trpe nasilje, ali se ne usude reagirati.

U velikoj javnoj kampanji za projekt je prikupljeno 3,5 milijuna
kuna, a od 232 škole koje su se u početku priključile projektu, njih 122 je ustrajalo i dobilo naslov "škole bez nasilja", kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj.

Nezavisna procjena uspješnosti programa provedena 2005. godine pokazala je da se smanjuje vršnjačko nasilje u školama gdje se program provodi u cjelini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene