Hrvatska zbog epidemije nema puno novca, ali će od siječnja poreznim izmjenama nekima omogućiti da zarade koju kunu više.

Galerija


Korona kriza zaustavila je gospodarstvo pa će porezno rasterećenje biti manje od očekivanog. Od iduće godine stopa poreza na dohodak pada s 36 na 30, te s 24 na 20 posto. Porez na dobit za male i srednje tvrtke, koje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna godišnje, smanjuje se s 12 na 10 posto. Na listi želja još uvijek će ostati manja stopa PDV-a na svu hranu te ukidanje poreza na promet nekretninama.

Radnici, ilustracija - 3
Peti krug porezne reforme (Foto: DNEVNIK.hr)

Vezani članci Blagajna, ilustracija Zastupnice traže smanjenje poreza za ženske higijenske potrepštine. Pitali smo njihove muške kolege podržavaju li ih: "Malo mi je neugodno" Ministar Zdravko Marić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ministru stižu prijedlozi kako radnicima povećati plaće: Topli obrok i prijevoz samo su neke od mogućnosti

"To je, ja mislim, i više nego dovoljno u ovim okolnostima kakve jesu. Nikad nismo govorili kada će se nešto od toga događati. Najavili smo snižavanje stope poreza na dohodak i dobit s 1.1.2021. Što se tiče ukidanja poreza na promet nekretnina i PDV-a na hranu, to će biti u tijeku mandata", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Marić je detalje prezentirao gospodarstvenicima, koji imaju još želja.

"Mi smo ona elitna vojska koja treba dobit najviše poticaja, oni koji ne ugrožavaju državu. Sve ovo drugo što funkcionira u državi funkcionira ako će teći novci, a oni dolaze ili od turizma ili od nas izvoznika", rekao je poduzetnik Zvonimir Viduka.

Traže i povećanje neoporezivog dijela dohotka za radnike u prerađivačkoj industriji te ponovno uvođenje olakšice za reinvestiranu dobit da bi se potaknule investicije. Također, žele i lakši put do kredita.

"Da se sredstva koja idu za likvidnost i oporavak, koja budu išla preko HAMAG-a i HBOR-a, da se ubrzaju ti procesi. Imamo određene prigovore da to malo ide sporije, da malo ojačamo kapacitete te dvije institucije", rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U fiskalnom dijelu, kaže Marić, država je napravila što je mogla. Međutim, parafiskalni dio poduzetnicima je već godinama trn u oku.

"Što je suludo? Pa, recimo, radio u službenim autima. Tko sluša radio uopće? I sad vi imate tridesetak automobila i eto vam već jednog troška", rekao je Viduka.

Dok god država ne poduzme strukturne korake, takvi troškovi, kažu ekonomisti, i dalje će biti puno veći problem od svega pozitivnog što donosi porezno rasterećenje.

"I parafiskalni nameti i sami porezi jesu nešto što ubija poduzetništvo, ali poduzetništvo još više ubija birokracija i korupcija. Prema tome, ako ćemo već birati što treba prvo adresirati, ja bih rekla da je to učinkovita javna uprava i učinkovito pravosuđe", rekla je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb.

Osim rasterećenja, pred poduzetnicima je i plan gospodarskog oporavka Europske komisije, kroz koji Hrvatsku čeka 10 milijardi eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr