Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIORITETI OSTAJU ISTI

Vlada danas usvaja nacionalni plan reformi. Pitali smo stoga građane - postoji li neka reforma koja im je promijenila život? Ministri pak otkrivaju što se neće dirati

Prioriteti reformi
Prioriteti reformi DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Prioriteti reformi Prioriteti reformi Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr +1 Nacionalni program reformi - akteri Galerija 1/6 >>
Vlada danas usvaja nacionalni plan reformi, a građane smo pitali koja im je reforma promijenila život.

Vlada će u četvrtak usvojiti nacionalni plan reformi. Riječ "reforma" čuli smo milijun puta pa smo građane pitali koja im je reforma promijenila život. Pitali smo i ministre koje reforme planiraju usvojiti, no nisu baš previše otkrili. 

Pročitajte i ovo Hamed Bangoura Objavio na Twitteru Bangoura opisao bliski susret s Plenkovićem: "Znam da nećete vjerovati..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

"Niti jedna reforma nije mi promijenila život, niti jednu nisam osjetio", "Kurikularna, imam dvoje djece školske dobi, a ne čini mi se to obećavajuće!", "Osim ovo što su nam sve zabranili - ja ne vidim tu nikakve reforme da bi se nešto promijenilo", "Treba volja, prvo politička, a drugo trebaju novci, a mi, čini se, te pare nemamo!", neki su od odgovora anketiranih građana.

Vrijeme za reforme odavno curi, a reformske zalogaje koje je davno zagrizla Plenkovićeva Vlada rješavat će i u ovoj izbornoj godini.

Ministar rada Josip Aladrović kaže kako će o reformama u četvrtak na Vladi. Rekao je da ne bi bilo korektno da o tome govori zbog ostalih kolega. 

Reforme i koronavirus

Jesu li reforme ostvarive s obzirom na situaciju s koronom? Na to pitanje odgovorio je ministar financija Zdravko Marić.

"Sada i sami vidimo da smo preko noći i u državnom i u gospodarskom sektoru napravili određene reforme. Promijenili smo način i poslovanja i funkcioniranja u svakodnevnom životu", kaže Marić.

Iako je prošla godina završila zvižducima i najduljim štrajkom, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je zadovoljna.

"Kurikularna reforma koja je uvedena, to je bilo jasno, započeta reforma u smislu dualnog obrazovanja i opremanja strukovnih škola", kazala je.

Na liječničke preglede nije se čekalo ništa manje, nije se smanjio ni dug u zdravstvu od oko 8 milijardi kuna. U Vladi kažu - nisu podbacili.

"Vidjet ćete rezultate, naravno, da koronavirus kao takav nije nastao, onda bi i onaj postotak došao blizu do 80 % izvršenosti", uvjeren je Marić.

Prioriteti i dalje ostaju isti. Digitalizacija i smanjenje neriješenih sudskih predmeta, glomazne javne uprave, demografska obnova, poboljšanje sustava socijalne skrbi. Nijedan ministar do sada nije uspio popisati što država od imovine ima. Na registru nekretnina još se radi, a vojna ulaganja ostaju visoko na listi želja.

Što se neće smanjivati?

"Dio modernizacije će se odgoditi, moramo biti solidarni, a najvažniji i ključni: borbeno zrakoplovstvo - nismo odustali, ali smo pomakli vremena", kaže ministar obrane Damir Krstičević. 

O potezima u svom resoru šuti, ali ministar branitelja Tomo Medved zna što neće dirati. "Mirovine se neće dirati, a sve druge proračunske stavke podložne su analizi", napominje. 

I bez nje oporba poseže za kritikom. "Više od milijun ljudi živi na rubu siromaštva, više od pola su umirovljenici, zdravstvo je zbog dugova i afera pred kolapsom, obrazovna reforma ne postoji, sigurnosni sustav je probijen, a situacija u pravosuđu nikad gora. Iz naše je zemlje u mandatu ove vlade pobjeglo više od 150 tisuća radno sposobnih mladih ljudi", rekao je SDP-ov Saša Đujić.

Planova i obećanja je mnogo, a građane i prije izbora ionako zanimaju rezultati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene