Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drago Lovrić, 50-godišnji general bojnik, vijest o promaknuću dočekao je u NATO - u.


Šef hrvatskog izaslanstva u Sjevernoatlantskom savezu, četverogodišnji mandat mijenja novom funkcijom - dolazi na čelo vojske. 'Ne mogu ništa reći, zapravo nemam pravo ništa govoriti jer mi nitko još službeno nije javio', kratko je Lovrić komentirao vijest o svojem imenovanju na čelo Glavnog stožera.

Vezani članci Snimanje filma General - 1 Donosimo odgovor na jedno od najčešćih pitanja: Koliko je istine u filmovima temeljenim na stvarnim događajima? Slika nije dostupna Smijenjen načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić

>> Smijenjen načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić

Lovrić, koji je jučer unaprijeđen u čin general-pukovnika, iza sebe ima zavidnu vojnu karijeru. Magistrirao je političke znanosti, završio ratnu školu, bio zapovjednik 153. brigade, ali i 4. korpusa. Bivši je načelnik Uprave za operativne poslove. I do sada ga se spominjalo kao jednog od kandidata, no svoje je ambicije čvrsto skrivao.

Osam godina upravljanja vojskom Josipa Lucića obilježeno je nizom afera - navodna ilegalna gradnja u vojnoj bazi u Kovčanju, odgovornost za loše stanje u vojnim redovima, pogrešno informiranje bivšeg predsjednika Mesića o kupnji famoznih vojnih kamiona, neobavještavanje ministra obrane o incidentima u Afganistanu.

Luciću su mnogi prigovarali da nema završenu Ratnu školu, što je uvjet za napredovanje u karijeri. Magistrirao je kineziologiju. Bio je zamjenik zapovjednika Specijalne bojne Rakitje, ali i njezin zapovjednik. 1992. je bio na na čelnom mjestu zbornog područja Osijek. Vodio je 1. gardijsku brigadu, legendarne Tigrove, bio glavni inspektor, zamjenik, te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Govorilo se da je Mesićev miljenik. No, pred kraj mandata i Mesić ga je, šuškalo se, htio smijeniti, ali navodno u tome nije imao potporu Banskih dvora. General Lucić za sebe je znao reći da se zna nametnuti politici. Neće u mirovinu, no još se ne zna na koju drugu dužnost odlazi.