Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjena u vrhu vojnih snaga

Smijenjen načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglasili su se da će general pukovnik Drago Lovrić na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zamijeniti generala Josipa Lucića.

Zajedničkom odlukom predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, smijenjen je Josip Lucić, a na njegovo će mjesto već u četvrtak Vlada i službeno predložiti generala Lovrića.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most) ODGOVOR NA PROZIVKE Grmoja komentirao smjenu ministra Filipovića i ulogu Mosta u aferi, a ima i poruku za premijera: "Plenkoviću, dolazimo po tebe" Davor Filipović Pao Plenkovićev space shuttle Bane, semafor, Damir, tvornica cjepiva pa plinska afera: Od kandidata za gradonačelnika do ministra, Filipović je nanizao dugi niz gafova i afera

Predsjednik i premijerka o tome su izvijestili novinare nakon jednosatnog sastanka u Banskim dvorima, izrazivši zadovoljstvo što su brzo i bez ikakvih problema postigli dogovor.

'U okviru zakonskih i Ustavnih ovlasti Vlada je odlučila, a ja sam prihvatio, ističem da je to bio zajednički dogovor, da izvršimo određene kadrovske promjene u sustavu Oružanih snaga. Doći će do promjene na čelu Glavnog stožera. Umjesto sadašnjeg načelnika Glavnog stožera bit će predložen general Lovrić. On je jučer unaprijeđen u čin generala pukovnika', rekao je Josipović.

Josipović je tome dodao kako je prijedlog novog generala jedan od poteza koji je u okviru opće reforme Oružanih snaga te se zahvalio generalu Luciću na predanom radu i doprinosu.

'Mi smo trenutno u prilagodbi standardima NATO-a, u jednom pomlađivanju. General Lucić ide na jednu drugu dužnost o čemu će javnost biti naklnadno obaviještena', rekao je Josipović. 'Moram reći da sam iznimno zadovoljna što smo se bez ikakvih problema dogovorili, dakle ovo je naš zajednički prijedlog oko izmjena na čelu Glavnoga stožera', rekla je premijerka Kosor.

Kosor je rekla da ona i Josipović potiču apsolutnu transparentnost u istrazi o MiG-ovima kao i da ona završi što je moguće prije

Kosor: Radi se o časniku koji je školovan za taj poziv

'Iznimno sam zadovoljna što smo se iznimno brzo usuglasili. Radi se o časniku koji je prije svega školovan za taj poziv i hrvatskom branitelju i o osobi koja na kraju svih školovanja zaista jest osoba koja na pravi način može doći na čelo Glavnoga stožera u trenutku kad smo puno učinili u procesu koji je prethodio ulasku RH u NATO savez i u ovom trenutku kad moramo donijeti i puno novih i važnih odluka', dodala je Kosor.

'Mi ćemo na sjednici Vlade u četvrtak formalno predložiti da se general Lovrić imenuje na mjesto generala GS-a. Procedura je takva da taj prijedlog onda ide u saborski Ured za obranu i nakon toga očekujemo da bi cijeli proces mogao završiti u ponedjeljak, odnosno početkom sljedećeg tjedna', objasnila je Kosor.

Kosor i Josipović za transparentne rezultate istrage o MiG-ovima

Josipović i Kosor su razgovarali i o istrazi o palim MiG-ovima. 'Oboje očekujemo završetak istrage, na tome inzistiramo da što prije završi cijeli taj posao i da povjerenstvo koje je radilo na tome izađe pred javnost i da nas izvijesti što se dogodilo i o čemu se radilo. Predsjednik i ja potičemo apsolutnu transparentnost u tom procesu i da on završi što je moguće prije', zaključila je Kosor.

Predsjednik i premijerka su komentirali i situaciju hrvatskih vojnih snaga u Afganistanu. Kako je rečeno, iako naši vojnici u toj zemlji obavljaju dužnost instruktora, rizik je u Afganistanu svejedno nešto što se može očekivati.

Rezultati državne revizije u MORH-u

Osvrnuli su se i na rezultate državne revizije u Ministarstvu obrane. 'Vidjeli smo da je bilo slabosti u poslovanju i ja sam siguran da će se slabosti otkloniti i ako ima odgovornosti ona će se primijeniti kao i na svakog drugog', rekao je Josipović i dodao da je čuo kako je novi ministar već poduzeo prve korake da se posao racionalizira i otklone nepravilnosti.

Kosor je dodala da sve treba analizirati i izvući pouke. 'Najvažnije je da se nepravilnosti ne ponove, da se poduzimaju novi koraci o čemu razgovaram s novim ministrom, a kad se on vrati iz SAD-a imat ćemo potpunu sliku o tome što treba učiniti.', rekla je Kosor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene