Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak zbog mjera

Klisović za roditelje-odgojitelje najavio povećanje novca za vrtiće: "Nije samo Grad taj koji mora na svojim leđima nositi natalitetnu politiku"

Joško Klisović
Joško Klisović Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović u utorak je, na sastanku s predstavnicima roditelja odgojitelja koji se protive ukidanju te mjere, najavio da će Klub zastupnika SDP-a amandmanom na prijedlog gradskog proračuna predložiti povećanje novca za vrtiće.

Klisović je kazao kako će jedan od SDP-ovih amandmana na gradski proračun za iduću godinu biti vezan uz mjeru roditelj odgojitelj, odnosno uz svojevrsne kompenzacijske mjere koje bi uz nju morale ići.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame Tomislav Tomašević najava Tomaševića "Do kraja iduće godine na zagrebačkim krovovima 100 solarnih elektrana"

"Dakle, naš amandman će biti usmjeren na to da se povećaju sredstva za iznajmljivanje poslovnih prostora koji bi se pretvorili u vrtiće i zapošljavanje novih teta odgojiteljica u vrtićima koje bi vodile brigu o djeci", istaknuo je.

Novi vrtićki kapaciteti za najmanje 1500 djece

Namjera im je, ustvrdio je, povećanje kapaciteta za vrtiće, a procjenjuju kako će oni biti minimalno za 1500 djece. Time će, kako je objasnio, roditelji odgojitelji koji nađu posao, moći svoju djecu ostaviti u vrtićima.

Klisović je naveo kako još nije dobio prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića vezano za mjeru roditelj odgojitelj jer je do 4. prosinca u javnoj raspravi, a 9. prosinca trebala bi biti na sjednici Gradske skupštine.

Ustvrdio je kako će tek kad dobije finalni tekst te odluke moći razgovarati cjelovito o mjeri roditelj odgojitelj, a tada će u SDP-u vidjeti hoće li imati dodatnih amandmana na prijedlog proračuna.

Sastanak s predstavnicima roditelja odgojitelja ocijenio je jako dobrim i konstruktivnim, imali su širi razgovor o svim problemima s kojima se susreću, kako sada procjenjuju da će se nastaviti njihova situacija kako bi se najbezbolnije prebrodilo ovo tranzitno razdoblje.

Klisović je važnim ocijenio da su na sastanku svi zajedno shvatili "da nije samo Grad taj koji treba, može, mora na svojim leđima nositi natalitetnu i demografsku politiku nego da tu postoji i nacionalna razina, Vlada i određeni resori u Vladi koji se time bave".

Odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Marko Fak novinarima je izjavio kako smatraju da ih je predsjednik Gradske skupštine razumio jer je najavio amandmane na ovu mjeru preko Kluba SDP-a. Fak je rekao kako će pratiti razvoj situacije, a s Klisovićem su dogovorili da će biti u kontaktu vezano za tu mjeru sve do odluke Skupštine.

Na pitanje hoće li biti zadovoljni samo s amandmanima, odgovorio je kako će vidjeti u kojem će smjeru amandmani ići i koji će biti njihov sadržaj.

"Svaki pomak s obzirom na sadašnju situaciju je definitivno pomak na bolje. Ukoliko bi SDP, koalicijski partner platforme Možemo!, mogao utjecati na to da se ta mjera malo modificira, a može s obzirom da čini većinu u Gradskoj skupštini, to bi nas sve i zadovoljilo", poručio je Fak.

U subotu prosvjed "Kako je Tomašević ukrao djeci Božić"

Organizatorica Inicijative "Djeca su budućnost" Ljiljana Dragić najavila je da nastavljaju sa svim svojim aktivnostima te da će se u subotu ispred Gradske uprave održati veliki prosvjed kojeg su nazvali "Kako je Tomašević ukrao djeci Božić".

Prosvjed je najavila i 9. prosinca, na dan sjednice Gradske skupštine ispred Stare gradske vijećnice.

"Mi se nadamo da ljudi imaju savjest i srce jer tu se radi o 20.000 djece. Znači, to je ono što bi se trebalo sagledati, znači sudbina djece, a ta djeca su budućnost grada, ta djeca će zarađivati za njihove mirovine", poručila je Dragić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene