Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijepljeno 75 posto odraslih

Tomašević: "Žičara je hit ovih dana, pritisak je sve veći da se to što prije riješi"

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/2 >>
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je sastanak s ministrom prometa kako bi se što prije otvorila Žičara Sljeme.

Grad Zagreb imenovao je novog člana uprave Zagrebačkog Holdinga. "Na to mjesto dolazi Dubravko Karačić. Bit će zadužen za financije", kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare.

"U Zagrebački Holding dolazi nakon više od desetljeća u Zagrebačkoj banci, gdje je gotovo osam godina bio direktor unutarnje revizije te izvršni operativni direktor i savjetnik uprave. Prije toga, više od deset godina proveo je u KPMG Hrvatska, gdje je obnašao više vodećih funkcija u području poslovnog savjetovanja i usluga revizije", rekao je gradonačelnik. 

Izjavio je i kako će uskoro krenuti proces odabira za raspisane natječaje na mjesta u gradskim tvrtkama te u onim tvrtkama gdje je Grad Zagreb suvlasnik.

Tomašević je govorio i o postotku cjepljenih u Zagrebu. 

"Došli smo do 75 posto cijepljenih u udjelu odraslog stanovništva, došli smo do tri četvrtine. 62,6 posto od ukupnog stanovništva je dobilo barem jednu dozu cjepiva", kazao je gradonačelnik i dodao da Zagreb prednjači po cijepljenju u Hrvatskoj. 

Govorio je i o pucanju vrelovoda. 

"Ne radi se o ingerenciji Grada, već je odgovoran HEP, ali utječe na građane. U kontaktu smo s HEP-om, oni rade na otklanjanju kvara, kako bi se do večeri sve normaliziralo. Radi se o magistralnom vrelovodu, u tom dijelu grada su problemi. HEP je krenuo iz EU sredstava obnavljati mrežu. Potrebno je modernizirati i obnoviti vrelovodnu mrežu. Ovaj dio će se modernizirati u idućih nekoliko godina", napomenuo je.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika govorila je o stipendijama. Stipendirat će se studiji za deficitarna zanimanja, a natječaj će trajati do 27. prosinca. 

"Izdvojena su sredstva za studij medicine, matematike, fizike, kemije... kazala je. Zagreb će ove godine imati 1100 stipendista". 

Pucanje vrelovoda, prosvjedi, žičara...

Zamjenik gradonačelnika Korlaet govorio je o skorom otvaranju tri školska objekta. 

"OŠ Miroslav Krleža - radi se o cjelovitoj obnovi i to je prva školska zgrada. Tu je i područna škola u Pongračevu. Svečano otvorenje bit će u petak u 9 sati. Radi se o vrijednoj investiciji. Tu je i dogradnja postojeće sportske dvorane u Podsusedu, OŠ Dragutina Domjanića. Škola ima više od 1000 đaka, a otvorenje će biti do kraja godine", rekao je. 

Tomašević se još jednom osvrnuo na pucanje vrelovoda. 

"Jučer smo imali situaciju u Zapruđu, građani nisu imali dva sata vodu, poslana je cisterna. Što se tiče cjevovoda, treba sanirati vodoopskrbnu mrežu. Nije slučajno što smo obnovili školu u Pongračevu, ona se nadovezuje na Selsku. S Hrvatsim vodama u idućih devet godina namjeravamo imati veliku investiciju obnove cjevovoda. Tu će biti i smanjenje gubitka vode.

Financijski si ne možemo dozvoliti da ne investiramo. Vrelovodna mreža je u ingerenciji HEP-a. Nem alternative da unaprijedimo ovu infrastrukturu. Moramo nadoknaditi ovo što se nije ulagalo, to je prioritet. Uskoro će ići natječaji za vrtiće. Što se tiče dječjih vrtića spremamo ulaganja od 800 milijuna kuna.

Što se tiče idućih pucanja cijevi ne želim prizivati zlu nevolju, ali vidljivo je da je cijela infrastruktura neadekvanta, sve se treba promijeniti i cijevi i način upravljanja...", kazao je. 

"Ona je financijski uteg"

Govorio je i o žičari Sljeme koja nema uporabnu dozvolu. "Sedam dozvola ima, jednu nema, onu za buku. Po postojećem pravnom okviru ona se ne tretira kao prometna infrastruktura. Sutra ćemo o tome imati sastanak s ministrom prometa. Radimo da dobijemo privremenu uporabnu dozvolu. Imamo i proces dodatnih radova na samoj postaji žičare. Ja se nadam da će barem jedna od tri opcije na kojima radimo dati rezultate. Sad je krajnje vrijeme, prošlo je već previše vremena. Svima je u interesu da se ona stavi u funkciju", kazao je. 

"Svima je u interesu da se žičara što prije otvori jer je financijski uteg i za ZET i za Zagreb. Ona nema nikakve prihode za nas...ona je ovih dana, čini se hit...valjda s dolaskom hladnog vremena", dodao je. 

Najavio je sastanak s radnicima Kamenskog i Diokija. "Vidjet ćemo koji pravni okvir ćemo zauzeti", kazao je.

Komentirao je i prosvjede roditelja-odgojitelja.  U Zagrebu je u subotu održan još jedan prosvjed roditelja-odgojitelja u organizaciji Inicijative "Djeca su budućnost" uz poruku gradskoj upravi da ne ukida demografsku mjeru roditelj-odgojitelj, koju koristi gotovo 5800 roditelja s 20 tisuća djece. Sljedeći prosvjed najavljuju za subotu, 4. prosinca, o čemu će, kažu, još detaljnije izvijestiti. Kažu kako imaju razloga za ustavnu tužbu. 

"Nije riječ samo o smanjenju iznosa, već i omogućavanju stvari koje su bile zabranjene, a to je zapošljavanje. Zabranjeno je bilo i da djecu upišu u dječji vrtić. To se sada omogućava. Radi se o odluci koja se zove odluka o novčanoj pomoći", pojasnio je. 

O demografskoj obnovi

"Ako govorimo na razini države, te politike moraju bit koordinirane. Mislim da nije dobro imati politiku koja se temelji na novčanom poticaju, jer dovodi do depopulacije ostalih područja", kazao je. 

Ponovo se osvrnuo na mjeru roditelj-odgojitelj. 

"Na nama je odgovornost da u gradu u kojem kronično nedostaje vrtića, gdje imamo premalo odgojitelja, imamo premale prostore, nama je dužnost osigurati predškolski odgoj", branio je Tomašević odluku. 

Na pitanje kako se osjećaju roditelji koji sada moraju preokrenuti svoj život, odgovorio je protupitanjem: "Kako se osjećaju roditelji koji ne mogu svoje dijete upisati u vrtić?", kazao je. 

Ponovo je komentirao žičaru, rekavši da je krajnje vrijeme da se to  što prije riješi i da je pritisak sve veći kako ona ne bi postala "najveći beskoristan spomenik u ovom gradu"

"Da smo je mogli otvoriti ranije, otvorili bi ranije", rekao je zaključno gradonačelnik. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene