Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju

Josipović: Srbi imaju pravo na drugačiji pogled na Oluju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za beogradske večernje novosti rekao je kako Srbi imaju pravo na drugačiji način doživljavati 'Oluju', no da moraju prihvatiti važnost te akcije za nastanak hrvatske države.

Srpska strana zbog stradanja većeg broja Srba u Oluji ima pravo na drugačiji pogled na tu akciju, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za beogradske Večernje novosti, dodavši kako očekuje da istovremeno Srbija s razumijevanjem prihvati važnost Oluje za slobodu hrvatske države.

Pročitajte i ovo Ilustracija MEDIJI ISKOPALI Što sve sadrži optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota? Objavljeni detalji Slika nije dostupna čvrsti stavovi Granić o optužnici protiv pilota: "Nitko nikad u Hrvatskoj nije dao nikakav nalog da se počini zločin i djeluje prema civilima"

Josipović je u intervjuu govorio o planiranom posjetu Beogradu najesen te o suradnji dviju zemalja i njihovoj zajedničkoj europskoj budućnosti. Izrazio je nadu da različiti pogledi na akciju Oluju, čija se 18. godišnjica obilježava u ponedjeljak, neće pokvariti planove o razvoju suradnje.

'Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, vjerojatno, morati pomiriti s tim da na neke povijesne događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumijevanjem prihvate važnost Oluje za slobodu hrvatske države. S druge strane, Hrvatska se s dužnim pijetetom treba odnositi prema svim žrtvama, kazniti zločine i omogućiti povratak svima koji to žele', poručio je hrvatski predsjednik.

>> VIDEO Ivo Josipović i Tomislav Nikolić poljubili se tri puta

Josipović je kazao da predstojeći posjet Beogradu vidi 'više kao novi poticaj nego kao novi početak'.

'Kada imamo u vidu tešku prošlost i nedavni rat, unazad tri, četiri godine mnoga su se pitanja pokrenula, odnosi su se otopili i normalno je da razmjenjujemo turiste, da glazbenici održavaju koncerte, da gostuju kazališne predstave i izložbe, a naši sportaši se natječu, uglavnom u fer borbi. Naše policije i pravosuđe ozbiljno surađuju, sve je više međusobne trgovine i investicija', istaknuo je Josipović.

Od susreta sa srbijanskim kolegom Tomislavom Nikolićem očekuje poticaj rješavanju brojnih otvorenih pitanja između dviju država i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa.

'Imamo još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane. Istaknuo bih problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbjeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme... Tu je i sukcesija bivše Jugoslavije, kao i pitanje granice na Dunavu. Uz to, moramo unaprijediti suradnju u ekonomiji, progonu ratnih zločina i u borbi protiv organiziranog kriminala', nabrojao je Josipović pitanja koja će se naći na stolu kad se u Beogradu bude sastao sa srbijanskim šefom države.

Na podsjećanje da je prema Nikoliću u Hrvatskoj bilo velike suzdržanosti, Josipović je odgovorio da Zagreb Nikolića vidi kao legitimno izabranog predsjednika Srbije.

'Nije bilo rezervi prema Nikoliću i prvi su susreti s njim ohrabrujući. On je legalno i legitimno izabrani predsjednik, predstavlja Srbiju i tako ga u Hrvatskoj tretiramo. Istina je, bilo je dosta nezadovoljstva nekim izjavama, pa je i to davalo dojam kao da su odnosi, kako je netko rekao, prešli u ledeno doba', ocijenio je Josipović.

Hrvatski se predsjednik osvrnuo i na eurointegracijski proces i pregovore s EU-om koji predstoje Srbiji.

'Ima mnogo sličnosti između naših društava i sigurno je da će naša iskustva biti korisna za Srbiju. Spremni smo pružiti svu pomoć, ne samo Beogradu, već i drugim susjedima, da naša iskustva podijelimo s njima', rekao je hrvatski predsjednik.

'Rat je završio i pred Hrvatskom i Srbijom je europska budućnost i zaista bih volio da pregovori s vašom zemljom počnu što prije. Razlike u gledanjima na prošlost postoje, ali očekujem da će se one smanjivati, iako neće nestati', zaključio je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene