Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o izvješću EK:

'Ponovno smo doznali koje su nam slabosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svaka vlada ima moju potporu. Zadaća je predsjednika da podržava vladu. To sam činio i s prošlom Vladom do zadnjeg njenog trenutka, tako ću činiti i sada', izjavio je Josipović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak da je izvješće Europske komisije (EK) o mjerama koje je Hrvatska poduzela od srpnja na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža još jednom pokazalo koje su nam slabosti, ocijenivši da Hrvatska treba jednu temeljitu reformu, nove temelje koje on nudi u ustavnim promjenama.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Hrvoje Krešić Spori pomaci Održan sastanak savjeta Vijeća za nacionalnu sigurnost: "Dogovorili su se da će se dogovoriti, ali pitanje je hoće li to opstati"

'Ponovno smo doznali, naglasak je na 'ponovno doznali', koje su nam slabosti', rekao je Josipović u izjavi novinarima nakon svečane sjednice kutinskog Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

EK je u nedjelju objavio svoje prvo izvješće o mjerama koje je Hrvatska od srpnja poduzela na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža, u kojem je dosadašnji napredak ocijenila djelomičnim, ograničenim te nejednakim po različitim područjima.

Glavni zaključci izvješća su: napredak u važnim fiskalnim strukturnim reformama je nesustavan i djelomičan i s rizičnim izgledima za provedbu; pripreme za reviziju rashoda su pokrenute, ali vremenski okvir za provedbu tih zaključaka nije utvrđen; pooduzeti su koraci za uvođenje poreza na nekretnine ali još nije sigurno hoće li se primjenjivati od siječnja 2016.; potrebno je izraditi mjere za poboljšanje održivosti mirovinskog sustava; ambicije za poboljšanje učinkovitosti zdravstvene skrbi kratkoročno gledajući su ograničene.

'Zaista na tome treba raditi, a istaknuo bih da Hrvatska treba jednu temeljitu, ozbiljnu reformu, treba nove temelje, uostalom, te nove temelje nudim i u svojim ustavnim promjenama', rekao je Josipović.

Milanović šuti već četvrti dan

Na pitanje novinara odgovorio je da Vlada ima njegovu potporu.

'Svaka vlada ima moju potporu. Zadaća je predsjednika da podržava vladu. To sam činio i s prošlom Vladom do zadnjeg njenog trenutka, tako ću činiti i sada.

Ponovio je i svoj stav da se prerano išlo u proces odlučivanja o monetizaciji. Novinari su ga, naime, pitali kako komentira istraživanje koje pokazuje da 80 posto građana ne podržava monetizaciju.

'Mislim da smo, kad je riječ o monetizaciji, možda prerano ušli u tu vrstu odlučivanja. Volio bih vidjeti konkretne ponude i što one znače. Mislim da je propust učinjen jer je rasprava otvorena na pogrešan način', ocijenio je.

Ističe kako volju naroda treba poštivati.

'Tu smo gdje jesmo, volju naroda treba poštivati. Ako referendum, ako ga bude, a pretpostavljam da će ga biti, pokaže da su građani protiv - to je zakon za sve nas', rekao je.

Josipović nije htio komentirati optužbe glavnog tajnika HDZ- Milijana Brkića o tome da je protuzakonito izvlačio svoj novca iz Komercijalne banke.

'To su priče koje smo raščistili prije pet godina, ako nisu našli ništa ovo onda dobro...', kazao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene