Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kako je to moguće

Izlaznost na birališta veća od 100 posto? U DIP-u kažu da je sve po zakonu, a za takvu izlaznost krivi su glasači pod slovom C

Slaven Hojski, DIP
Slaven Hojski, DIP DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slaven Hojski, DIP Slaven Hojski, DIP Foto: DNEVNIK.hr U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 5 U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 5 Foto: DNEVNIK.hr U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 4 U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 4 Foto: DNEVNIK.hr U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 3 U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 U tri mjesta glasalo više od 100 posto birača - 2 Galerija 1/5 >>
U drugom krugu predsjedničkih izbora na birališta je izašlo 55 posto birača. No u zaseoku Žlibina u vrgoračkom kraju - glasalo je njih čak 101,27 posto.

Nije Žlibina jedina. U tri mjesta u Hrvatskoj, ''izlazna ljestvica'' preskočila je 100 posto! U DIP-u tvrde da je sve po Zakonu.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu'' Sva birališta uredno su otvorena Otvorena biračka mjesta Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak"

Zoran Milanović ili Kolinda Grabar-Kitarović? U Žlibini u vrgoračkom kraju, o tome se odlučivalo u kući jednog mještanina.

Za to dobivaju i naknadu, 500 kuna za svaki krug glasanja, odnosno tisuću kuna za prvi i drugi krug predsjedničkih izbora.

"Da, i dobro je", kaže on.

Za jednim stolom u kući sjedio je birački odbor, tu su bile glasačke kutije, a tko je eventualno morao razmisliti kome će dati glas, mogao je to učiniti na kauču.

No, tvrde mještani, nije takvih bilo puno. Jer, zna se.

"Znači, mi smo plavi ovdje. Uvijek bili i ostali", tvrdi jedan od žitelja Žlibine.

"Ovdje je HDZ uvijek! Nikad nije izgubio dosad. I neće, moje je mišljenje, dok sam ja živ, i moja djeca i moji unuci", kaže drugi.

Iako, nađe se i onih koji, kako kažu mještani, ''udru kontru''.

"Među tim nekim prorocima je netko i moj. Čovjek nemam šta reći, dobar kao osoba. Mi nismo stranka SDP-a. Eto", kaže jedan mlađi žitelj Žlibine.

No susjed jest. I toga se, kaže, ne srami.

"Glasao sam za Milanovića! Nisam ti ja za nju, ja sam ti kontra. Onda oni meni kažu: ti si crveni. Ma koji crveni? Oni su davno bili. Ja sam mlađa generacija", kaže stariji mještanin.

I uvjeren je, dodaje, da nije pogriješio.

Dok rezultati izbora u Žlibini nisu ništa novo, novost je da je u mjestu gdje je više životinja nego ljudi na biralište izašlo 101,27 posto birača.

Razlog je, tvrde mještani, blizina granice s Bosnom i Hercegovinom.

"Ima 79 birača koji su na mjesnom odboru ovdje, a 21 je bio iz dijaspore", kaže gospodin Nediljko.

To su, objašnjavaju iz DIP-a, glasači pod slovom C. Oni koji u Žlibini ne žive, ali su se upisali da bi tu glasali.

"Na to biračko mjesto došlo je njih 30 koji su bili neizvorno s tog biračkog mjesta, već nekog drugog, i na kraju je ispalo da je njih 80 glasalo, a samo to biračko mjesto ima 79", pojasnio je Slaven Hojski iz DIP-a.

No, dodaje, sve je po Zakonu. Osim u Žlibini, na još dva birališta izlaznost je preskočila brojku od 100 posto! Zanimljivo, sva tri mjesta blizu su granice s Bosnom i Hercegovinom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene