U drugom krugu predsjedničkih izbora na birališta je izašlo 55 posto birača. No u zaseoku Žlibina u vrgoračkom kraju - glasalo je njih čak 101,27 posto.

Galerija


Nije Žlibina jedina. U tri mjesta u Hrvatskoj, ''izlazna ljestvica'' preskočila je 100 posto! U DIP-u tvrde da je sve po Zakonu.

Vezani članci Izbori u vrijeme korone, ilustracija DIP objavio upute za glasanje: Masku na biralištu skidate samo na kratko, povećan obvezan razmak Ana Horvat Vuković s Katedre za ustavno pravo Stručnjakinja o glasanju zaraženih na izborima: "Ovo je najbolje što se moglo napraviti, u suprotnom bi regularnost izbora bila upitna"

Zoran Milanović ili Kolinda Grabar-Kitarović? U Žlibini u vrgoračkom kraju, o tome se odlučivalo u kući jednog mještanina.

Za to dobivaju i naknadu, 500 kuna za svaki krug glasanja, odnosno tisuću kuna za prvi i drugi krug predsjedničkih izbora.

"Da, i dobro je", kaže on.

Za jednim stolom u kući sjedio je birački odbor, tu su bile glasačke kutije, a tko je eventualno morao razmisliti kome će dati glas, mogao je to učiniti na kauču.

No, tvrde mještani, nije takvih bilo puno. Jer, zna se.

"Znači, mi smo plavi ovdje. Uvijek bili i ostali", tvrdi jedan od žitelja Žlibine.

"Ovdje je HDZ uvijek! Nikad nije izgubio dosad. I neće, moje je mišljenje, dok sam ja živ, i moja djeca i moji unuci", kaže drugi.

Iako, nađe se i onih koji, kako kažu mještani, ''udru kontru''.

"Među tim nekim prorocima je netko i moj. Čovjek nemam šta reći, dobar kao osoba. Mi nismo stranka SDP-a. Eto", kaže jedan mlađi žitelj Žlibine.

No susjed jest. I toga se, kaže, ne srami.

"Glasao sam za Milanovića! Nisam ti ja za nju, ja sam ti kontra. Onda oni meni kažu: ti si crveni. Ma koji crveni? Oni su davno bili. Ja sam mlađa generacija", kaže stariji mještanin.

I uvjeren je, dodaje, da nije pogriješio.

Dok rezultati izbora u Žlibini nisu ništa novo, novost je da je u mjestu gdje je više životinja nego ljudi na biralište izašlo 101,27 posto birača.

Razlog je, tvrde mještani, blizina granice s Bosnom i Hercegovinom.

"Ima 79 birača koji su na mjesnom odboru ovdje, a 21 je bio iz dijaspore", kaže gospodin Nediljko.

To su, objašnjavaju iz DIP-a, glasači pod slovom C. Oni koji u Žlibini ne žive, ali su se upisali da bi tu glasali.

"Na to biračko mjesto došlo je njih 30 koji su bili neizvorno s tog biračkog mjesta, već nekog drugog, i na kraju je ispalo da je njih 80 glasalo, a samo to biračko mjesto ima 79", pojasnio je Slaven Hojski iz DIP-a.

No, dodaje, sve je po Zakonu. Osim u Žlibini, na još dva birališta izlaznost je preskočila brojku od 100 posto! Zanimljivo, sva tri mjesta blizu su granice s Bosnom i Hercegovinom.